Honda показа нови измерения на изкуствения интелект

Honda представи новата си концепция от сферата на роботиката 3E (Empower, Experience, Empathy) на Изложението за потребителска електроника CES 2018 в Лас Вегас миналия месец. Целта на експерименталните технологии е значително да подобрят човешкия живот, като се постигне по-добро разбиране на потребностите на хората. Чрез серия от концептуални роботи с различни функции и дизайн японската марка разкрива виждането си за общество, в което роботиката и изкуственият интелект ще помагат на хората в редица ситуации – от възстановяване след бедствия до отдих и развлечения, като умните машини се учат от човешките взаимоотношения, за да станат способни на съчувствие.

Проектът 3E Robotics Concept е основното направление, върху което бе фокусирано представянето на Honda на изложението в Лас Вегас: роботика, мобилност и управление на енергията. Новите разработки обаче не са самостоятелни единици, а по-скоро система от множество умни машини, които действат заедно като едно цяло в името на общото благо на човечеството.

На CES 2018 Honda показва и изобретението Mobile Power Pack World, в което широко приложение намират сменяемите и зареждащи се комплекти от батерии и система за обмен на енергия, осигуряваща лесното съхранение на излишно генерираните количества от нея. От захранването на автомобилите до домашните приложения системата осигурява гъвкави енергийни решения, които могат да подобрят живота на хората, особено в райони с нестабилна доставка на електрически ток.

„Honda не вижда конфликт между роботиката и човечеството, а по-скоро възможност да разшири потенциала и на двете“, споделя Йошиюки Мацумото, президент и изпълнителен директор на развойния център на марката.

Например Empower е прототип, при който роботите и хората могат да работят заедно, като всяка от страните използва преимуществата си. Тази идея е чудесно илюстрирана от 3E-D18, автономен работен кон за офроуд, надарен с изкуствен интелект, готов да помогне в редица човешки дейности. Проектиран от Honda R&D Americas, 3E-D18 е с електрическо задвижване и към него могат да се прикачат множество допълнения, които ще улеснят и обезопасят всяка дейност, независимо дали става въпрос за дела на обществени или частни компании, или спасителни операции при пожари, строителни или селскостопански дейности. Изградена на шаси на ATV от Honda, 3E-D18 е с 4 задвижващи колела и е оборудван с практически неразрушими гуми, които обаче не са пневматични и са способни да преодолеят всяка опасност. Концепцията 3E-D18 е с GPS и дължи автономното си придвижване на множеството сензори, с които е оборудвана. Малкият й размер я прави изключително маневрена и съвършена за абсолютно всякаква среда на придвижване.