Honda Jazz e:HEV – комфортен и чаровен

-
снимки:Honda Motor Co.
2020 Honda Jazz e:HEV & Jazz Crosstar e:HEV

Новият Jazz e:HEV е сред най-комфортните автомобили в класа си. Новата структура на възглавниците на седалките увеличава комфорта на шофьора и пътника отпред. Подобрената опора в областта на лумбалните прешлени и таза оптимизират стабилността на тялото и намаляват умората при дълги пътувания. Пътниците от втория ред също се радват на увеличена опора, по-дебели подплънки на седалките и повече място за краката.

Фокусът върху регулирането и ергономията намаляват физическия стрес при шофиране. При разработването на следващото поколение на Jazz инженерите и дизайнерите на Honda са единодушни в желанието си да поставят комфорта на шофьора и пътника отпред на основно място. Решенията, свързани със структурата, дизайна и ергономията са обмислени от всички специалисти в екипа и приложени едновременно, а резултатът от това са водещи в класа нива на комфорта и пространството. Най-важното за постигането на това е новоразработената от Honda стабилизираща стойката на тялото конструкция със структурна поддръжка на възглавниците на седалките, приложена както към долната част, така и към облегалките, и заменила S-образния дизайн при досегашния модел.

Въвеждането на по-широко „дъно“ на седалката е позволило да бъде увеличена с 30 мм самата й дълбочина. По-голямата мекота се усеща мигновено при сядане. Благодарение на новата структура, комбинирана с повече пълнеж, възглавниците се деформират по-умерено и най-вече не „пропадат“ надолу при употреба.

Подобренията в конструкцията на облегалката увеличават опората в областта на лумбалните прешлени и таза, като така се стабилизира стойката на седящия. Това на свой ред предотвратява умората при дълги пътувания, особено в областта на бедрата и кръста. Допълнително новата структура допринася за по-комфортна и стабилно изправена позиция при шофиране дори във завой или по неравни пътища.

Облегалките са скосени в горната си част, за да поддържат и обгръщат гърба на пътника по-добре. Тази форма позволява по-голямо пространство между предните седалки, а това на свой ред улеснява комуникацията между пътниците от първия и втория ред. В най-ниската си точка седалката е с 14 мм по-близо до земята, което в комбинация със заоблените й предни ъгли улеснява влизането и излизането от автомобила.

„Honda се стреми непрекъснато да предлага комфортни пространства и да осигурява максимално удоволствие от шофирането“, споделя Такеки Танака, ръководител на мащабните проекти в компанията. „Освен че сме взели под внимание дори и най-малката подробност от новия Jazz, от материалите и позицията, та до структурните елементи в автомобила, ние сме направили и проучване относно човешкото тяло, за да осигурим изключително високи нива на комфорт. Като резултат – Jazz запазва репутацията си на просторен и практичен автомобил, а сега и с подобрено усещане за финес при всекидневна употреба“, допълва Танака.

Структурните елементи на автомобила, седалките и бутоните за регулиране функционират в пълен синхрон в името на оптималния комфорт на шофьора. Направени са редица фини настройки и корекции, за да бъде намален физическият стрес при шофиране.

Подобренията по отношение на ергономичността включват по-дълбоко вътрешно позициониране на спирачния педал за по-удобно опериране с него, променен е и ъгълът, под който е поставен той така, че да бъде постигнато 5-градусово увеличение за стъпалото на шофьора за по-естествена позиция при използване на педала. Съответно и самата седалка е преместена, за да се осигури оптимална опора на бедрото.

Регулирането и избирането на най-удобната индивидуална позиция при шофиране е по-лесно благодарение на увеличения обхват на регулиране на волана. Това е постигнато, като неговият център е приближен с 14 мм до шофьора. Ъгълът на волана е с два градуса по-изправен спрямо този при предишния модел, така че, сега той е по-фронтално ориентиран към шофьора. Като резултат от тези промени разстоянието от рамото до седалката е подобрено с 18 мм и достигането до волана изисква по-малка амплитуда на движение на ръката.

Пътниците на втория ред се радват на пространство за краката в размер на 989 мм, тъй като водещите релси на предната седалка са изместени леко встрани и е увеличено разстоянието между тях.

Резервоарът за гориво е разположен в центъра на шасито под предните седалки. Тази уникална за класа позиция позволява на новия Jazz да запази функционалната патентована система Honda Magic Seats. Долната част на така наречените „магически седалки“ може да бъде вдигана като столчета в киносалон, или самите те да бъдат сгънати до постигането на равен товарен под според необходимостта.

Jazz е напълно нов хибриден градски автомобил, комбиниращ икономичност с функционалност и комфорт, и е готов да посрещне нуждите на съвременната все по-взискателна клиентела.