Jaguar и Land Rover откриха завод в Словакия

-
снимки:Jaguar Land Rover

Jaguar и Land Rover официално откриха своите нови производствени мощности на стойност 1,4 млрд. евро в Нитра, Словакия. Това е първият производствен център, който автомобилна компания от Великобритания отваря в Словакия.

Въпреки че сърцето и душата на бизнеса са във Великобритания, новият завод на Jaguar Land Rover бележи началото в стратегията на компанията за глобална експанзия, следваща откриването на нейното съвместно предприятие в Китай през 2014 г. и завода в Бразилия през 2016-а.

Служителите на Jaguar Land Rover в Нитра са около 1500 души, като 98% от тях са местни. Компанията ще започне своята втора фаза за подбор на персонал през ноември в търсене на нови 850 души, които ще се присъединят към екипа в Нитра.

Всички служители, ангажирани с производствената дейност, са взели участие в специално 12-седмично обучение в Академията за обучения на компанията.

Новите производствени мощности, разположени върху 300 000 м², заемат челни позиции по отношение на алуминиевите производствени и инженерни експертни решения в Словакия, с годишен капацитет от 150 000 автомобила. Поддържайки неотменния ангажимент на компанията да предоставя високотехнологични олекотени автомобили на своите клиенти, първият Land Rover Discovery слезе от производствената линия през септември.

Заводът интегрира иновативни технологии и използва система за пренос PULSE на Kuka, която е с 30% по-бързи времена на прехвърляне в сравнение с конвенционалните конвейерни системи. Той ще съдържа също силно автоматизиран цех за боядисване, за да осигурява оптимално качество и да минимизира въздействието върху околната среда.

С поглед напред в бъдещето, заводът е проектиран с гъвкавост за прилагане на интелигентни, свързани производствени технологии като визуализация на производствената дейност чрез използване на данни в реално време с цел решаване на въпроси, които ще подпомагат по-добрата ефективност, доставките и качеството в процеса на работа.

Словакия има утвърден премиум автомобилен бранш, който представлява 44% от общата индустрия на страната. С установена мрежа от доставчици в непосредствена близост, Jaguar Land Rover се снабдяват локално с редица компоненти като седалки и джанти, за да поддържат производството на Land Rover Discovery в Нитра и така осигуряват няколко хиляди допълнителни работни места във веригата на доставки за автомобилния бранш в Словакия.