Jaguar I-PACE акостира у нас

-
снимки:Пресо Петров

На ексклузивно събитие Мото-Пфое представи пред журналисти и партньори електрическият Jaguar I-PACE с нулеви емисии въглероден диоксид и без твърди частици. Петместният SUV съчетава динамиката на спортен автомобил с модерни технологии от бъдещето.

Литиево-йонната батерия с капацитет 90 кВт позволява пробег до 480 км само с едно зареждане. Батерията се зарежда от 0 до 80% за 40 минути посредством специалните електрически станции, които осигуряват постоянен ток от 100 кВт. Зареждането на батерията на Jaguar I-PACE може да се осъществи и от най-обикновен контакт от стената вкъщи чрез стенна зарядна станция с променлив ток от 7 кВт за около 10 часа. Така докато спите, автомобилът се зарежда.

Новият Jaguar I-PACE се задвижва от 2 електрически мотора, изцяло разработени от Jaguar. Те са разположени върху предната и задната ос, предоставяйки мощ от 400 к.с. и 696 Нм въртящ момент. С тях Jaguar I-PACE е в състояние да ускори от 0-100 км/ч за 4,8 секунди.

Jaguar I-PACE се предлага с AWD задвижване, което осигурява оптимално сцепление върху всякакъв вид настилки. За това спомага и литиево-йонната батерия на автомобила. Тя е разположена максимално ниско в централната част между двете оси. Това местоположение позволява хармонично разпределение на теглото 50:50 и много нисък център на тежестта. Интелигентните технологии в автомобила за оптимизиране на пробега включват система за предварителна климатизация на батерията. При режим „включен за зареждане” Jaguar I-PACE автоматично ще повиши, или намали температурата на батерията, за да постигне максимален пробег преди отпътуване.

Моделът впечатлява с елегантен, подобен на купе силует, повлиян от Jaguar C-X75. Плавните и изчистени линии подчертават неговият премум характер, докато агресивната предна решетка внушава дързост и мощ, скрити под капака на автомобила. За да се осигури оптимално съчетание между охлаждане и аеродинамика, ребрата на предната решетка се отварят и затварят при необходимост от охлаждане на автомобила.

В салона, всички точки на допир са индивидуално проектирани за оптимален комфорт. Въпреки, че изглежда като малък SUV автомобил, Jaguar I-PACE предоставя интериорно пространство, сравнимо с това на големите автомобили от този клас. Под задните седалки има свободно място за съхранение на лаптоп, таблет, книга и др. Багажникът е с пространство от 656 литра. При сгънати задни седалки – пространството нараства на 1453 л.

Jaguar I-PACE се предлага с иновативна Electric Vehicle навигационна система, която оценява топографията на маршрута до дестинацията и данните от предишни пътувания, включително и стила на шофиране, за да изчисли до максимална точност възможен пробег и статус на батерията.

Jaguar I-PACE ще се предлага в България с 3 нива на оборудване – S, SE и HSE. Клиентите ще могат да избира между 12 цвята и 9 вида джанти.

Jaguar I-PACE ще се предлага в България от началото на следващата година, като първите автомобили се очакват през март. Официална ценова листа ще е налична в края на септември и началото на октомври 2018 г.