Kia Optima: Модерен кореец

-
снимки:KIA Motors Corporation

Претърпялата фейслифт Kia Optima е оборудвана с изцяло новия U3 1,6-литров CRDi дизелов двигател и 1,6-литров T-GDi. Освен рафиниран интериорен и екстериорен дизайн Optima ще се предлага с най-новите технологии на марката за активна безопасност и свързаност в автомобила.

Kia Optima претърпя фейслифт, включващ освежен дизайн, нови двигатели и допълнителен набор от технологии, които почитателите на марката ще имат възможност да видят на автоизложението в Женева този месец. Освен рафиниран интериорен и екстериорен дизайн, обновената Optima ще предложи и най-новите технологии на корейскита марка за активна безопасност и свързаност в автомобила. Предлаган на европейския пазар във версия седан и комби, обновеният модел ще се появи на пазара през третото тримесечие на 2018 г.

„Optima реализира рекордни годишни продажби на Стария континент през 2017 г., които надхвърлиха 16 800 бр. Моделът има ключов принос за устойчивия растеж на марката в Европа, който бе затвърден и от лансирането на новите версии комби, високоефективни GT варианти и плъгин хибрид с изключително ниско ниво на вредни емисии. Освеженият дизайн на Optima, новите двигатели и разширената гама технологии ще направят модела още по-привлекателен както за корпоративни, така и за частни купувачи“, коментира Майкъл Коул, главен оперативен директор на Kia Motors Europe.

Optima вече се предлага с изцяло новия U3 дизелов двигател, проектиран да отговори на по-строгите изисквания, поставени от нормата за емисии Euro 6d TEMP. Новият U3 1,6-литров CRDi агрегат използва технологията за активен контрол на емисиите – селективна каталитична редукция (SCR), което спомага за намаляване на количеството въглероден диоксид, прахови частици и емисии на азотни оксиди. Моторът е с мощност от 136 к.с. и 320 Нм максимален въртящ момент.

За първи път Optima ще се предлага с 1,6-литров T-GDi двигател с мощност от 180 к.с. Клиентите ще могат да избират и между 2,0-литров GDi със 163 к.с. и 2,0-литров T-GDi с мощност 245 к.с., който задвижва високоефективната GT версия на Opitma. Новият 1,6-литров T-GDi със 180 к.с. е куплиран със 7-степенна трансмисия с двоен съединител.

Системата за избор на режим на шофиране включва опциите Eco, Comfort, Sport и Smart. Всеки режим дава възможност на водача да персонализира реакцията на двигателя и трансмисията, като може да заложи на икономията на гориво или да избере по-бързо ускорение в зависимост от стила си на шофиране. Спортният режим подобрява реакциите на дроселната клапа, позволява по-бързо ускорение от състояние на покой и по време на движение, като адаптира кормилното управление и предоставя възможност за по-директна реакция в синхрон с действията на водача. Smart режимът е проектиран да предусеща нуждите на водача, като автоматично превключва между режимите Eco, Comfort и Sport в зависимост от условията.

Дизайнерите на Kia са направили редица промени в екстериорния облик на Optima като усъвършенстван дизайн на предната броня, нови LED стопове, нова форма на предните фарове и фаровете за мъгла. Радиаторната решетка тип „тигров нос“ е с хромирана облицовка за по-изтънчен вид и елегантна визия. Наличен е и нов цвят Runway Red, както и нов дизайн на 16-,17- и 18-инчовите алуминиеви джанти.

Воланът е с нов дизайн, а централната конзола е рамкирана с гланциран хром. Изпълнението на салона е в черно, двуцветно сиво и черно във варианти текстил или кожа.

Новост в салона на Optima е и осветлението около таблото и вратите, което позволява на пътуващите да избират от шест различни цвята или да зададат различен цвят на всеки отделен режим на шофиране. По подразбиране салонното осветление придава зелена светлина в режим Eco, червена в Sport и синя в Smart режим.

Дизайнът на версиите GT и GT Line също е усъвършенстван. За още по-забележително присъствие на пътя двете версии са оборудвани с нови LED фарове за мъгла, нови 18-инчови алуминиеви джанти, фино гланцирано черно покритие на огледалата, странични прагове и решетка на въздуховода. GT Line се отличава със специфични нови двойни ауспуси, докато Optima GT е оборудвана с двоен ауспух с хромирани накрайници.

Интериорът е изработен от висококачествени материали, а седалките са облицовани в двуцветна черна и червена кожа.

Optima се предлага с последните усъвършенствани системи за подпомагане на водача (ADAS) на Kia. Новата система за предупреждение при загуба на внимание от страна на водача DAW се бори със сънливостта или разсеяността му по време на шофиране. В случай на загуба на концетрация, DAW едновременно алармира и индикира чрез символ на контролния панел. Смята се, че в Европа умората на водача е ключов фактор при една четвърт от всички фатални пътни произшествия на континента. Националната администрация по безопасност на движението по магистралите на САЩ отчита, че приблизително 100 000 докладвани на полицията катастрофи всяка година са пряк резултат от умора на водача. В САЩ това води до приблизително 1550 смъртни случая и 71 000 наранявания годишно.

Optima е оборудвана и с асистент за избягване на челен сблъсък (FCA), с функция за разпознаване на пешеходци, асистент за спазване на лентата на движение (LKA), система за автоматично включване и изключване на дългите светлини (HBA) и LED предни фарове.

Фейслифтът се предлага с най-новата 7,0- или 8,0-инчова информационно-развлекателна система със сензорен екран на корейската марка, навигация и Kia Connected Services, поддържани от TomTom. Системата предлага Apple CarPlay и Android Auto за пълна интеграция на смартфони. Android Auto е предназначена за работа с телефони с Android 5.0 (Lollipop) или по-нова версия, Apple CarPlay е за iPhone 5 или по-нов модел. В централната конзола е разположено безжично зарядно устройство, което позволява на потребителите да зареждат смартфона си в движение.
Обновената Kia Optima се предлага с гаранция от 7 години или 150 000 км.