Kia Sorento: Изискана дързост

-
снимки:Kia Motors Corporation

Четвъртото поколение на Kia Sorento е първият SUV, конструиран на изцяло новата платформа на корейската марка.

Новият Kia Sorento прави своята европейска премиера на автомобилното изложение в Женева този месец. Четвъртата генерация на модела е най-новото попълнение в модернизираната SUV гама на Kia. Базиран на SUV платформа от най-ново поколение, новият Sorento повишава стандартите за практичност в сегмента, предлагайки пространство, характерно за по-големи превозни средства. За първи път моделът ще се предлага и във версии хибрид и плъгин хибрид.

Kia ще атакува глобалния SUV пазар с редица иновация в новия Sorento, които включват усъвършенствани асистиращи системи за водача, функции за свързаност и съвременни информационно-развлекателни технологии.

Концепцията „изискана дързост“ е вдъхновила дизайнерите на марката, чиято цел е била да запазят стабилното и внушително излъчване на модела, добавяйки доза съвършенство и елегантност. Екстериорът на Sorento съчетава отсечени линии и обемни повърхности, които го отличават от неговия предшественик. С осъвременени геометрични детайли и издължени пропорции, дизайнът на четвъртото поколение на модела изглежда по-уверен и по-зрял. За самоувереното излъчване на Sorento допринася и интерпретираната по нов начин емблематична фамилна решетка „тигров нос“. Тя хармонично прелива в интегрираните предни светлини. Фаровете се отличават с нова форма – „тигрово око“, добавяйки нов фокус върху цялостната визия на новото поколение.

В профил Sorento изглежда по-дълъг с по-къси предни и задни надвеси и удължено междуосие. Линията, която започва от предния капак, преминава през извивките на калниците и се простира по протежение на профила на модела, като се влива в новите вертикални задни светлини.

Четвъртото поколение на Kia Sorento е първият SUV, конструиран на изцяло новата платформа на корейската марка. С компактна структура на двигателя, по-къси надвеси и удължено междуосие, платформата позволява стилен дизайн, оптимална стабилност на пътя, усещане за увереност и прецизно управление.

Дължината на новото поколение е увеличена с 10 мм спрямо предходната генерация, a междуосието е нараснало с 35 мм, достигайки 2815 мм. Интериорът предлага повече пространство за пътниците и техния багаж.

Концепцията на първото поколение на модела, лансирано през 2002 г., бе базирана на здраво шаси и купе, което оптимизира пространството и способностите на автомобила извън пътя. Преходът към структура с пространствена рама при второто поколение (2009 г.) отбеляза значителна промяна в характера и поведението на автомобила. Новата SUV платформа на Kia е важна стъпка напред в развитието на модела, на базата на която Sorento поставя нови стандарти в своя сегмент за пространство, практичност, ефективност и качество.

Специално внимание заслужава новият Smartstream турбо хибрид двигател на Sorento. 1,6-литровият T-GDi агрегат включва 44,2 кВт електрически мотор и 1,49 кВтч литиево-йонна полимерна батерия. Комбинираната максимална мощност от 230 к.с. и въртящ момент от 350 Нм предоставят ниско ниво на вредни емисии и висока ефективност на новия електрифициран задвижващ агрегат. Интелигентното конфигуриране на новата платформа позволява батерията да бъде разположена под седалките на пътниците, без да отнема от пространството в салона или от това на багажното отделение.

За Европа и Корея ще бъде наличен и нов 4-цилиндров 2,2-литров Smartstream дизелов двигател с мощност от 202 к.с. и максимален въртящ момент от 440 Нм, куплиран с 8-степенна трансмисия с два съединителя (8DCT).

В допълнение към новата платформа и двигатели четвъртото поколение ще се предлага с богат набор от модерни системи за безопасност, свързаност и информационно-развлекателни технологии. Това включва първата Multi-collision спирачна система на Kia, която позволява на Sorento да смекчи силата и пораженията при вторични сблъсъци. Системата автоматично задейства спирачките на автомобила в случай, че се отворят въздушните възглавници след първоначалния сблъсък, като допълнително предпазва пътниците от вторични челни или странични удари.

Спирачната система Multi-collision ще бъде на разположение в зависимост от пазара с общо до осем въздушни възглавници за допълнително повишаване безопасността на пътниците, включително странични въздушни възглавници между предните седалки и въздушна възглавница, която предпазва коленете на шофьора.

Sorento е в сърцето на модернизираната глобална SUV линия на Kia, която включва още Seltos, Stonic, Sportage и Telluride. Новото поколение е резултат от съвместната работа на екипите в Корея, Европа и Северна Америка.