Lexus LY 650: По гребена на вълната

-
снимки:Toyota Motor Corporation

20-метровата яхта на Lexus се присъединява към седана LS, SUV модела LX и купето LC като четвърти флагман на марката.

Lexus непрекъснато преосмисля от какво се състои луксозното преживяване и в резултат на това се впуска в световете на кулинарното изкуство, дизайна, филмовата индустрия и други алтернативни възможности за взаимодействие. Луксозната марка си партнира с някои от най-добрите създатели на преживявания в света, за да изрази още по-добре фразата Experience Amazing.

Затова не е изненада, че Lexus се пуска по гребена на вълната със следващото си превъплъщение на яхта под формата на LY 650. Носейки най-съвременния почерк на дизайнерския език на марката – L-finesse, приложен отвъд света на автомобилите, производството на LY 650 поема щафетата там, където свършва впечатляващата концепция на Lexus Sport Yacht.

А всичко започва преди няколко години, когато екипът на Toyota Marine Department кани президента на Toyota Motor Corporation Акио Тойода да прекара няколко дни във водата, управлявайки новата гама премиум яхти Ponam. Като майстор пилот Акио Тойода е вдъхновен от мощта на турбодизеловите двигатели, управлението и стабилността на модерните корпуси, а в ролята на главен брандинг директор на Lexus International той също така оценява потенциала на изискана премиум спортна яхта, която да допълни лайфстайл визията на Lexus. Това изиска от Toyota Marine Department да преосмислят начина, по който първокласна спортна яхта би могла да обогати марката Lexus в нови лайфстайл среди.

Изпълнителният вицепрезидент на Toyota Motor Corporation Шигеки Томояма разкрива желанието на Lexus „да представя мечтаната визия за луксозен начин на живот, визия, благодарение на която Lexus Yacht разширява потенциала на мобилността на марката в океана“. Превръщайки тази мечтана визия в реалност, компанията Marquis-Larson Boat Group е избрана да построи, продава и обслужва следващата яхта на Lexus. Изборът е продиктуван от дългогодишния им опит в направата на поръчкови лодки и доказаните им способности, потвърдени от тяхната работа по реализацията на Lexus Sport Yacht Concept.

 

Майсторите „такуми“ на Lexus срещат занаятчиите на Marquis-Larson
Със седалище в Пуласки, Уисконсин, САЩ, Marquis-Larson е идеалният партньор, който да осъществи втората глава от дизайна на яхти на Lexus чрез съчетание от майсторска изработка, съвременни технологии и вдъхновяващ дизайн. Като допълнение към известното наследство на майсторите занаятчии „такуми“, които са свръхизкусни в своите роли, „гръбнакът“ на майсторството в Marquis-Larson е ясно демонстриран от техните опитни строители на лодки, много от които са в компанията от 30 години.

Така дизайнерският език на Lexus – L-finesse, безпроблемно се адаптира от автомобилно в морско приложение. Няколко от най-атрактивните характеристики на дългата 12,8 метра концепция са намерили своето място в LY 650. С обща дължина от 19,96 м и 5,72 метра широчина най-новата яхта Lexus има отличителен стил, открит в силния, подчертан нос, извитите акценти на палубата и отличимата задна част.

Първата яхта Lexus LY 650 се очаква да бъде завършена през втората половина на 2019 година и ще направи своя световен дебют по-късно през същата година.

Toyota Marine

Отделът за морски бизнес към Toyota Motor Corporation е открит през 1997 г. за разработка на премиум яхти, като използва съвременни технологии и методи за контрол на качеството, усъвършенствани при производството на луксозните автомобили Lexus. Продуктовата линия Ponam на Toyota Marine включва лодки за спортен риболов с дължина 7,93 м и 8,53 м и луксозни кабинни круизни машини с дължина 9,45 м, 10,67 м, 11,28 м и 13,72 м, с трайни и тихи корпуси от изцяло заварен алуминий A5083. Моделите Ponam се задвижват от високоефективни турбодизелови двигатели, базирани на тези на Lexus GX 300d (3.0-литров 4-цилиндров турбодизелов) и LX 450d (4.5-литров V8, двойно турбо).
Продуктовата линия Toyota Ponam е лидер в пазара на премиум яхт индустрията в Япония.