Mercedes-Benz B-Class: Големият малък

-
снимки:Мартин Донков

През последните години автомобилният свят се променя с бързи стъпки. Търси се универсално решение както за задвижването на автомобила, така и за неговата практичност. Появяват се всевъзможни кръстоски, търсещи най-доброто решение за нуждите на клиентите. Но в края на краищата основната функция на автомобила не е да е красив, проходим или бърз, а да е практичен. В това отношение новият B-Class на Mercedes-Benz може да сложи в малкия си джоб много по-красиви, бързи и проходими модели.

Външният вид на новия B-Class е нещото, което го отличава от семейните ванове. Той изглежда много по-динамичен. Това се дължи най-вече на хармоничните пропорции, снижаващата се в задния край линия на покрива, по-големите колела. Всичко скучно, с което сме свикнали да свързваме този сегмент, тук липсва. Дизайнът има и практическо измерение. Аеродинамиката на модела е чувствително подобрена, което влияе на разхода на гориво и на по-ниските нива на шум в купето.

Вътрешността на автомобила създава усещането за простор. Това се дължи най-вече на новото, максимално изчистено арматурно табло. В пространството пред шофьора са разположени два 7-инчови дисплея (17,78 см), на които по максимално четим начин е представена цялата нужна информация, че и много повече. Тази система не може да бъде сбъркана с нищо друго – от Mercedes са се постарали тя да присъства от A-Class, та чак до новия Actros.

В града B-Class е в своята стихия, компактен, маневрен и лесен за паркиране. Силовата линия е повече от отлична. Съчетанието от новия дизелов двигател с обем два литра и 8-степенната автоматична трансмисия с двоен съединител позволява плавно и бързо ускорение и не допуска компромис с разхода на гориво. Трябва да споменем, че новият дизелов двигател е и изключително екологичен, болезнена тема в последните години, моторът отговаря на най-строгите стандарти за вредни емисии Euro 6d-TEMP, които ще влязат в сила за всички европейски страни от 1 януари 2020 г.

Усещането на борда е за много по-голям автомобил, това донякъде се дължи и на високо разположената седалка на водача, която позволява и отлична видимост. Достъпът до вътрешността на B-Class е на много добро ниво, характеристика, която могат да оценят хората с деца, които пътуват с много багаж. Багажникът предлага отличен обем – 445 л, а в случаите, когато все пак е недостатъчен, могат да бъдат свалени задните седалки и тогава вместимостта достига 1540 л.

На дълъг път поведението на малкия ван е повече от добро. Автомобилът е изключително стабилен. В завоите стои сигурно и позволява по-висока скорост. Осемте предавки са повече от достатъчни. За изминатите 1000 км по време на теста нито веднъж не усетих недостиг на мощност или несигурност при изпреварване. Автопилотът спомага за спокойното и ненатоварващо пътуване по магистрала, като в същото време осигурява и отличен разход на гориво.

Като цяло новият B-Class съчетава голяма функционалност, без това да е за сметка на имиджа. Автомобилът изглежда добре, движи се добре и притежава всички генетични качества, присъщи за един Mercedes.