Moto Morini дебаркира у нас

-
снимки:Астреко Моторс

Новата за българския пазар мотоциклетна марка ще бъде представена за първи път пред широката публика от Астреко Моторс по време на MOTO EXPO 2024 през април.

Преди броени дни Астреко Моторс ЕООД подписа ексклузивен договор с италианския производител на мотоциклети Moto Morini. Така компанията става официален представител на тази нова за българския пазар марка. Астреко Моторс е част от Астреко Холдинг ЕАД, в чийто състав влизат компании с над 30-годишен опит в автомобилния и мотоциклетния бранш, сред които и Бултрако АД, официален представител на Honda за страната ни. Първият шоурум на Moto Morini в България ще отвори врати в Астреко център на ул. „Челопешко шосе“ 40 в София.

Историята на Moto Morini започва през септември 1937 г., когато след 15-годишно сътрудничество с Марио Мацети, Алфонсо Морини поема нещата в свои ръце и основава малка компания в Болоня. През януари 1938 г. стартира производството на триколки с 350, 500 и 600-кубикови двигатели. Изборът точно на този продукт е продиктуван от данъчната политика през съответния период, когато МПС-та от този тип биват облагани с по-ниски такси, цените им са една трета от тези на малките камионетки и за управлението им не се изисква шофьорска книжка. Достъпната цена и отличните показатели създават добра репутация на производителя от Болоня.

Въпреки че бомбардировките от Втората световна война разрушават фабриката на Алфонсо Морини, той не се обезсърчава и започва всичко отначало. В машините с 2-тактов 125-кубиков двигател той съзира идеалното превозно средство за следвоенния период. Така през пролетта на 1946 г. се появява мотоциклет Moto Morini, вдъхновен от германската легенда DKW RT. Моделът е и първият олекотен 125-кубиков мотоциклет в току-що отърсилата се от фашизма Италия. Когато го представят на изложението в Милано, мотоциклетът на Moto Morini e наречен „успех на годината“.

Първият туристически модел е допълнен и от спортна версия с увеличена от 4,5 до 5,7 к.с. мощност и максимална скорост от 75 км/ч на 80 км/ч. Още от самото начало марката се впуска в мотоциклетните спортове със 125-кубиковия си модел, не закъсняват и първите победи. Умберто Масети започва брилянтната си кариера именно с този малък мотоциклет и още през 1948 г. печели редица състезания. Спортната версия е с 4 предавки вместо три и с увеличена до между 8 и 9 к.с. максимална мощност. Скоростта е около 120 км/ч.

Осъзнал превъзходството на 4-тактовите двигатели, Алфонсо Морини дава зелена светлина за разработването на нов мотоциклет с верижно задвижване за GP шампионата. Степента на сгъстяване е 9:1, а мощността – 12 к.с. при 10 000 об/мин. Масата на машината е 80 кг. Въпреки многобройните титли в национални шампионати, това е първият мотоциклет Moto Morini, спечелил GP през 1951 г. в Монца с Емилио Мендони.

През 1954-а на ход е моделът 175 Settebello, флагманът на марката от Болоня, подходящ не просто за състезания, а истински „бегач на дълги разстояния“. Моторът му е 1-цилиндров, окачването – хидравлично и се доказва като истински победител и в двете състезания. От него са произведени едва 15 броя, разработена е версия и с 250-кубиков двигател. Достига апогея си през 1962 г. с варианта Aste Corte с максимална мощност 22 к.с. при 10 500 об/мин.

През 1955 г. заводът се мести на нов адрес в Болоня, тъй като търсенето налага увеличено производство. Следват още много победи в различни надпревари.

С името на марката се свързва и великият Анджело Бергамонти в качеството му на резервен пилот на 175 Settebello, а после и като пряк участник в разработването на Morini 175. През 1966 го виждаме като състезател с Corsaro 125, а през 1967 г. печели победа за Moto Morini в италианския шампионат.

През 1965 г. Moto Morini успешно превзема американския пазар. Десет години по-късно Corsaro е допълнен от 125 h с двигател, подчинен на магическата формула 3 1⁄2. Това е изключително съвременен 4-тактов силов агрегат с електронно запалване, съчетан с 6-степенна трансмисия. Максималната мощност е 13,75 к.с. при 9000 об/мин. Ползва същите спирачни дискове като легендарния модел 3 1⁄2 и постига скорост от 125 км/ч. В края на 70-те на ход е 500-кубиковата серия на марката.

2005-а е годината на възраждането на компанията с емблема, изобразяваща златен орел. Появяват се новите Corsaro 1200 (140 к.с.) и 9 1/2 (948 куб. см, 117 к.с.). През 2013 г. Moto Morini става собственост на Сандро Капотости и Руджеромасимо Джаноцели, а заводът се мести в Триволцио.

От октомври 2018 г. италианският производител е част от Zhongneng Vehicle Group, която прави значителни инвестиции в разработването и усъвършенстването на нови и настоящи модели и разширяването на гамата. През същата година се подготвя и мотоциклетът 650cc X-CAPE.

Днес в гамата на марката присъстват три модела в лицето на забавния и атрактивен приключенски мотоциклет X-CAPE, допълнен от „голия“ спортен SEIEMMEZZO STR и от елегантния „скрамблер“ SEIEMMEZZO SCR. Съвсем скоро към тях ще се присъедини и новата „къстъм“ машина CALIBRO, играч, който е отвъд правилата и ще се хареса на непокорните духом.