Nissan Leaf и Jaguar I-PACE акостират на ELECTRO MOBILITY EXPO 2018

-
снимки:Nissan Motor Company, Jaguar Land Rover
The new Nissan LEAF: the world's best-selling zero-emissions electric vehicle now most advanced and accessible on the planet

Най-продаваният електромобил в Европа – Nissan Leaf ще бъде показан на ELECTRO MOBILITY EXPO 2018. Лидерът на европейския автомобилен пазар за електрически превозни средства, чийто продажби скочиха с 56% за първите 5 месеца на годината (по данни на аналитичната агенция JATO Dynamics) ще бъде един от експонатите на първото специализирано изложение за елекромобили у нас – от 13-ти до 16-ти септември в Sofia Ring Mall.

И макар автомобилите с алтернативни горива все още предпазливо да си проправят път у нас, продажбите им по света надхвърлиха 1 милион още през първото тримесечие на тази година. Разбира се този резултат се дължи основно на Китай с 83 600 продадени електромобила, но Европа държи второто място с ръст от 76% и 46 500 продажби. По данни на JATO Dynamics, най-продаваната марка електромобили в света е Tesla, но Renault-Nissan води класацията по автомобилни групи и е eднoличeн лидep нa пaзapa нa eлeĸтpoмoбили в Eвpoпa, c дял oт 41%.

Nissan Leaf, който ще видим на ELECTRO MOBILITY EXPO 2018, може да измине 270 км с едно зареждане на батерията (комбиниран цикъл (WLTP). Разходът на енергия е едва 20,6 кВтч на 100 км, което означава, че можете да стигнете от София до Пловдив за малко повече от 3 лв. Батерията е с обем 40 кВтч и се зарежда напълно за 7,5 часа (от зарядна станция 32А тип Wall Box) или до 80% от капацитета й само за 1 час (със станция за бърз заряд тип ChaDeMo).

Същевременно автомобилът е мощен – 150 к.с. и е оборудван с всички модерни системи за сигурност, безопасност и улеснения при шофиране, които Nissan е разработил за конвенционалните си модели. Разходите за поддръжка са по-малко от 700 лева за пробег от 150 000 км или експлоатация от 2 години и половина. На изложението в София ще бъде показана цялостната концепция за функционирането на този електромобил, с възможностите и удобствата за зареждане на Legrand Charging stations.

„Британската котка“ също посяга към този сегмент от пазара с първия изцяло електрически автомобил в историята на Jaguar – I-PACE. На ELECTRO MOBILITY EXPO 2018 ще видите новия 5-местен спортен SUV на марката, който съчетава динамиката на спортен автомобил с модерните технологии от бъдещето. Литиево-йонната му батерия е с капацитет 90 кВт и позволява пробег до 470 км с едно зареждане. Батерията се зарежда до 80% за 40 минути посредством специалните електрически станции, които осигуряват постоянен ток от 100 кВт. Зареждането може да се извърши и от най-обикновен контакт от стената вкъщи (чрез стенна зарядна станция с променлив ток от 7 кВт) за около 10 часа. Така докато си почивате, автомобилът се зарежда.

Новият I-PACE се задвижва от 2 електрически мотора, с мощност 400 к.с. и 696 Нм въртящ момент. С тях Jaguar I-PACE е в състояние да ускори от 0-100 км/ч за 4,8 сек. Електромобилът се предлага с AWD задвижване за оптимално сцепление на пътя, което се подсилва от ниско разположената между двете оси батерия, с много нисък център на тежестта.

Интелигентните технологии в автомобила включват още система за предварителна климатизация на батерията, която автоматично ще повиши при зареждане или ще намали температурата на батерията, за да постигне максимален пробег преди отпътуване.

Елегантният, подобен на купе силует, е повлиян от Jaguar C-X75. Плавните и изчистени линии подчертават неговия премиум характер, докато агресивната предна решетка внушава дързост и мощ, скрити под капака. Интериорът е създаден с внимание към детайла, като всички точки на допир в купето са индивидуално проектирани за максимален комфорт и наслада за водача и неговите спътници. Под задните седалки има свободно място за съхранение на лаптоп, таблет, книга, а багажникът изненадва приятно с пространство от 656 л.

По отношение на технологиите, Jaguar I-PACE се предлага с иновативна Electric Vehicle навигационна система, която оценява топографията на маршрута до дестинацията, данните от предишни пътувания, включително стила на шофиране, за да изчисли възможния пробег и статуса на батерията. Автомобилът ще бъде наличен на българския пазар в началото на следващата календарна година. Ако нямате достатъчно търпение, можете да участвате в томболата на Мото Пфое, която ще бъде разиграна на ELECTRO MOBILITY EXPO и да спечелите уикенд за двама с Jaguar в х-л „Амира“, Банско. Ако сте късметлията, спечелил наградата, ще имате на разположение автомобил на Jaguar за целия уикенд.