Nissan Leaf: Чистите и тихи емоции на бъдещето

Седмица след европейската си премиера и два дни преди автомобилния салон в София Nissan Leaf акостира на българска земя. Моделът бе и звездата на щанда на Nissan в рамките на автомобилното шоу в столицата, което се проведе между 13-и и 22-и октомври в Интер експо център. Чрез този модел Nissan представя бъдещето на марката, развитието и интегрираното на изцяло нови технологии.

Изцяло електрически, оборудван с модерни технологии, новият Nissan Leaf е първият автомобил на компанията в Европа, който ще се възползва от най-модерната технология за подпомагане на водача. Leaf е оборудван с последните иновативни решения като e-Pedal, позволяващ да шофирате и натискате педала на спирачките по напълно нов и безпроблемен начин. Същевременно изминава по-голямо разстояние благодарение на пробега с едно зареждане от 378 км.

Новото поколение е с напълно променен дизайн, с елегантно оформление вътре и отвън. Дизайнът на Leaf изразява позитивното отношение на компанията. той е вдъхновен от концептуалния автомобил IDS, който за пръв път бе показан на автосалона в Токио през 2015 г. Предната част се отличава с характерната „V-motion“ радиаторна решетка, отражение на ДНК-то, което споделя с други световни бестселъри на Nissan, каквито са X-Trail и европейският фаворит Qashqai. Синият цвят на радиаторната решетка обаче, нов отличителен знак за електрическите автомобили на Nissan, го разграничава от другите модели на марката. Плаващият покрив добавя стил и усещане за движение. Елегантните LED фарове се отличават с характерния бумеранг дизайн на марката.

Изцяло промененият интериор на Leaf предлага изискан вид и усещане. Това е постигнато благодарение на използването на по-висококачествени материали и цялостната сглобка и изпълнение, които изравняват „живота на борда“ с изисканата природа на задвижването.

Шофьорът и пътниците веднага ще оценят характерния син шев върху седалките, арматурното табло и волана, а също и новия дизайн на 7-инчовия цветен (TFT) дисплей. Конфигурацията на дисплея е променена, за да се осигури по-лесен достъп до основни функции като технологията Safety Shield, заряд на батерията, прибор за отчитане на използваната мощност, аудио и навигационна система. В някои държави в автомобилите, оборудвани с навигация, към инфотейнмънт системата са добавени функциите Apple CarPlay и Android Auto.

Стигаме и до иновативните технологии. Nissan Intelligent Mobility e проектът на компанията, който предефинира бъдещето на шофирането. Той се грижи да развие ролята на автомобила, която да е нещо повече от само начин на придвижване. Nissan Intelligent Mobility се определя от това как автомобилът се управлява, как се задвижва и как се интегрира в обществото чрез началната интеграция на технологиите ProPILOT, модерното електрическо задвижване и уникалната способност да захранва сградите към които е свързан.

Фокусната точка на Nissan Intelligent Power в новия Leaf е неговият e-powertrain, който предлага подобрена енергийна ефикасност, увеличени въртящ момент и мощност за по-добра динамика. В допълнение на този нов задвижващ тракт идва високотехнологичният пакет литиево-йонни батерии, които осигуряват по-висока мощност и капацитет за съхранение на енергия.

Наред с подобрената енергийна ефикасност новият електрически задвижващ тракт предлага вълнуващо, линейно ускорение с мощност от 110 кВт. Въртящият момент е увеличен до 320 Нм, което води до по-бързо ускорение.

Пробегът на новия Nissan Leaf е увеличен до 378 км с едно зареждане.

В Leaf ще видим и технологията Nissan Intelligent Driving, предназначена да подобри удоволствието от шофирането, безопасността и да намали умората. Електрическият модел разполага с три основни нови технологии за интелигентно шофиране. Първата е високотехнологичната система за подпомагане на водача ProPILOT. Използвана при движение в една лента на магистрала, тя улеснява шофирането, прави го по-спокойно и сваля напрежението от водача.

Втората е ProPILOT Park, която променя начина, по който хората мислят за паркирането. Когато я включите, тази технология ще поеме контрола върху завиването, ускорението, спирането и избора на предавка, за да насочи автоматично автомобила в мястото за паркиране. Това сваля напрежението по време на паркиране, като извършва маневрата изключително прецизно.

Третата иновативна технология е e-Pedal. Тя трансформира начина, по който шофираме. Тази технология позволява на водачите да потеглят, ускоряват, намаляват и спират, като само регулират натиска върху педала на газта. Когато вдигнете крака си от педала на газта, автоматично се задействат регенеративни и конвенционални спирачки, които постепенно спират автомобила на място. Той остава на място, дори и спрял на стръмен наклон нагоре, докато не натиснете отново педала на газта. Начинът на работа на e-Pedal позволява на водачите да изпитат по-голямо удоволствие, когато излязат извън града. Все пак конвенционалният педал на спирачките ще трябва да се използва при ситуации, налагащи агресивно спиране.

Новаторската визия на Nissan за потенциала на електрическите автомобили не спира до захранването на новия Leaf. Батериите на автомобила могат да се използват и за мобилни енергийни устройства.

Технологията Vehicle-to-Grid (V2G) комбинира двупосочно зареждане, което позволява електрическите автомобили да са изцяло интегрирани в електрическата мрежа. Тя помага да се подобри обработването на непрограмируеми потоци от възобновяеми енергийни източници, като по този начин прави възобновяемите енергийни източници още по-широко интегрирани и достъпни. Системата работи, като позволява на собствениците на Nissan EV да се свързват към мрежата, за да играят активна роля в мрежовите услуги, като същевременно дават възможност за алтернативен източник на доходи. След като веднъж тази технология навлезе масово на пазара, V2G ще промени правилата на играта за собствениците на електрически автомобили Nissan, тъй като те ще станат активни участници на енергийния пазар.

Работата по развитието на едно по-устойчиво общество означава всекидневно да взимаме по-добри решения. xStorage е система за съхранение на енергия, която черпи от колективния опит на най-добрите в индустрията, за да направи домашното потребление на електричество по-ефикасно и по-устойчиво. xStorage Home съхранява енергия в най-икономичните часове от денонощието, като контролира как и кога тази енергия се използва, спестявайки по този начин пари на клиентите и подобрявайки цялата енергийна система. Той безпроблемно интегрира в един блок целия хардуер и софтуер, необходими за контрол и съхранение на енергията, от която се нуждае едно домакинство. Използван за осигуряване на мрежови услуги, xStorageHome може да се зарежда от мрежата или да се разрежда в нея, за да генерира гъвкавостта, необходима за допълнително увеличаване на ползите от възобновяемата енергия.

Клиентите ще се възползват и от новоразработен интерфейс на приложението за смартфони, което позволява на собствениците да следят заряда на батерията на своя Leaf, да откриват най-близката до местоположението си зарядна станция или да охладят автомобила до идеалната температура преди потегляне.

Новият Nissan Leaf заменя модела от първо поколение, който се превърна в най-продавания електрически автомобил в света. Над 283 000 клиенти заложиха на Leaf от старта на продажбите му през 2010 г.

Новият Nissan Leaf ще влезе в продажба в Европа от януари 2018 г.

Технически данни:

Екстериор


дължина: 4480 мм, широчина: 1790 мм
височина: 1535/1545 мм, междуосие: 2700 мм
следа отпред/отзад: 1540/1555 мм, минимален просвет: 150 мм
коефициент на въздушно съпротивление (Cd): 0.28

Гуми


205/55R16 или 215/50R17

Тегла/обеми


тегло празен (мин.): 1535 кг, брой пътници: 5, брутно тегло: 1765-1795 кг

Батерия


тип: литиево-йонна батерия, капацитет: 40 кВтч

Електрически мотор


име: EM57, максимална мощност: 110 кВт (150 к.с.)/3283~9795 об/мин
максимален въртящ момент: 320 Нм/0~3283 об/мин

Производителност


възможен пробег: 378 км (NEDC)
време за зареждане (нормално зареждане): 16 ч (3 кВт)/8 ч (6 кВт)
време за зареждане на 80% (бързо зареждане): 40 мин
максимална скорост: 144 км/ч