Nissan Micra: Завладяваща емоция

-
снимки:Nissan Motor Company Ltd.

Петото поколение на Nissan Micra е като магнит за хорските погледи, най-вече с емоционалния си дизайн. Моделът залага на изразителни линии, динамични пропорции и атлетичен екстериор. Неслучайно японската марка възлага толкова големи надежди на мъника в конкурентния B-сегмент. Затова за Nissan е от ключово значение и обратната потребителска връзка. Според проучване от независимата организация Reevoo новата Micra получава оценка 8.8 от 10 възможни за удовлетвореност сред собствениците си в Европа, а една трета от анкетираните са дали максималните 10 точки. Оценките от петте най-големи пазара в Европа варират от 8,7 до 9,3 от максимално възможен бал 10. Моделът е получил най-висока оценка в Германия (9.3) и Великобритания (9.2). В Италия, Франция и Испания удовлетвореността на клиентите е на почти едно ниво – там баловете са съответно 8.9, 8.7 и отново 8.7. 20% от анкетираните споделят, че мъникът е „забавен за управление“. Останалите акценти в анкетата са свързани с удоволствието от шофирането, високите нива на комфорт, пътното поведение на Micra и премиум аудиосистемата BOSE Personal.

Има и елементи, които може да се подобрят, и именно затова обратната връзка с клиентите играе ключова роля в бъдещото развитие на продукта, коментират от Nissan. Първите модернизации за Micra ще станат факт тази година и ще бъдат свързани с разширяването на гамата двигатели. Това включва лансирането на автоматична трансмисия Xtronic за топ двигателя със 120 к.с.

Коментарите от Reevoo разкриват, че клиентите са впечатлени от технологиите за подпомагане на водача в Micra. Автомобилът се предлага с Intelligent Lane Intervention. Това е система за предупреждение и превенция срещу напускане лентата на движение, която за пръв път се вгражда в модел на Nissan в Европа. Когато се активира, воланът вибрира нежно и върху колелата се прилага индивидуално спирачно усилие, за да се върне обратно в лентата на движение.

Предлага се също и Интелигентното аварийно спиране (Intelligent Emergency Braking) с разпознаване на пешеходци. Тази технология за безопасност помага да се избегне или намали силата на сблъсък, като автоматично активира спирачките.

В технологичния арсенал на Micra фигурират системи за Разпознаване на пътни знаци, Предупреждение за сляпа точка и Асистент за дълги светлини на фаровете.

В интериора Micra залага стандартно на висококачествени, меки на допир материали и двуцветно арматурно табло. Водещата в класа регулируемост и ергономия на шофьорската позиция пък гарантират впечатляващ комфорт зад волана.

Петото поколение на Micra се появи на пазара през март миналата година, а от японската компания разкриха най-предпочитания избор на клиентите по отношение на екстериорните цветове. Тук първото място си оспорват Enigma Black и Gunmetal Grey с по 21%, или приблизително по една на всеки пет коли в Европа за всеки от цветовете. Това показва тенденция за завръщане към черното, цвета, който бе най-продаван за модела преди точно 10 години, както показват историческите данни.

Glaze White е на трета позиция (14%), след него се нареждат новите ярки цветове Passion Red (11%), Energy Orange (9%) и Power Blue (7%). Заедно те съставляват повече от един на всеки четири продадени модела Micra до момента.

Експресивният дизайн на Micra, съчетан с богатата програма за персонализация, е ключов за привличане на клиенти. Програмата позволява избор на контрастиращи нюанси за броните, вратите, джантите и капаците на страничните огледала. Освен това елементи от седалките, тапицерията на вратите и арматурното табло могат да се модифицират с програмата за персонализация на интериора.

Специално внимание заслужава и уникалната за Micra аудиосистема BOSE Personal, която е включена във високото ниво на стандартно оборудване на модела. Той е първото специално изпълнение на петото поколение на Micra. BOSE Personal Edition комбинира най-доброто от изразителния дизайн и висококачествения аудиозвук и производството на системата за японския мъник е ограничено до едва 2500 бройки за Европа, за да се гарантира ексклузивност. Системата създава обгръщащо 360-градусово звуково изживяване чрез цифровото звуково обработване на BOSE и шест високоефективни високоговорителя. Тук се включват двата иновативни високоговорителя BOSE UltraNearfield, вградени в подглавника на шофьорската седалка. Звукът от аудиосистемата BOSE Personal може да се настрои така, че да отговаря на желанията на шофьора с помощта на BOSE PersonalSpace Control. Тази функция се намира в аудионастройките на Micra, достъпът до която става посредством сензорния екран на мултимедийната системата NissanConnect. Функцията предлага гама от аудионастройки, от прецизен и фокусиран към предната част звук до много по-широко и обгръщащо изживяване.

Nissan Micra BOSE Personal Edition е разработена на база най-богатото ниво на обзавеждане Tekna. Налична с екстериорни цветове Enigma Black или Gunmetal Grey, тя идва стандартно с пакетите за персонализация Exterior Ultimate и Interior, и двата в цвят Energy Orange. Уникалните емблеми BOSE Personal върху В-колоните на Micra разграничават автомобила като лимитирана серия.

Възможностите за вътрешна персонализация включват меки на допир вложки в седалките, изпълнени в цвят Energy Orange и двоен шев, стелки на пода и облицовка в долната част на вратите. Добавен е и луксозен подлакътник между предните седалки.

Автомобилът е оборудван също и с full LED фарове. Nissan Micra BOSE Personal Edition се предлага с избор от два двигателя – 0,9-литровия 3-цилиндров турбо бензинов мотор с 90 к.с. и 1,5-литровия турбо дизел с 90 к.с. Двата са свързани с 5-степенна механична предавателна кутия. Технологии като Active Ride Control и Active Trace Control гарантират уверено и комфортно шофиране на клиентите.

Двигателната гама на Micra бе завършена с пристигането на дългоочаквания базов двигател с работен обем 1,0 литра и мощност 71 к.с. От компанията очакват на него да се паднат приблизително 20% от продажбите. 3-цилиндровият атмосферен бензинов двигател е свързан с 5-степенна механична предавателна кутия и предлага оптимален баланс между динамика и експлоатационни разходи. Тази много ефикасна комбинация води до постигането на среден разход на гориво от 4,6 л/100 км и емисии CO2 от 103 г/км, когато моделът е „обут“ с 15- или 16-инчови колела.

Новият 1,0-литров двигател със 71 к.с. се присъединява към 3-цилиндровия турбо бензинов агрегат с обем 0,9 литра и 90 к.с. и 1,5-литровия, 4-цилиндров дизелов двигател с 90 к.с., които влязоха в продажба по-рано през миналата година.