Nissan Qashqai 1.3: Динамичен еколог

-
снимки:Nissan Motor Company Ltd.

Nissan лансира нов икономичен 1,3-литров бензинов двигател с мощност 140 к.с. и 160 к.с., който ще замести досегашните 1,2 и 1,6-литрови версии.

През последните години се наблюдава истински бум в продажбите на SUV автомобили и пазарният дял на този все по-атрактивен за клиентите сегмент непрекъснато нараства. Мнозина гледат с насмешка на това, но когато фактите говорят, и боговете мълчат.

Преди 12 години една марка буквално разби статуквото на пазара, лансирайки първия кросоувър в автомобилната история – Nissan Qashqai. Много скоро този модел се превърна в пазарен хит и най-продаваният кросоувър в Европа.

Спомням си, че първите медийни тестове на модела се състояха в Барселона, Испания. През първата половина на октомври тази година, отново в Барселона, Nissan представи пред специализираните медии своя нов 1,3-литров бензинов двигател, който ще бъде от ключово значение за бъдещето на Qashqai. Както се казва – няма нищо случайно на този свят…

Новият 1,3-литров бензинов агрегат на японската марка се предлага с мощност 140 и 160 к.с. Той предоставя оптимизиран разход на гориво и по-ниски CO2 емисии. Логично, двигателят черпи от силните страни и ресурсите на Renault-Nissan Alliance и реално прави своя дебют при Nissan в модела Qashqai.

Двигателят се предлага в съчетание с нова седемстепенна трансмисия с двоен съединител (DCT). Тази система се появява за първи път при сериен модел на Nissan. Ползите за бъдещите клиенти на Qashqai са по-спортно и динамично поведение на автомобила, подобрени показатели при старт от място и плавно разгръщане на мощността.

Новият 1,3-литров двигател ще бъде наличен в три версии – 140 к.с. с шестстепенна механична предавателна кутия, 160 конски сили с 6-степенна механична трансмисия и 160 к.с. със седемстепенна трансмисия DCT. Въртящият момент е 240 Нм за по-ниската мощност, 260 Нм за по-високата мощност с механична трансмисия и 270 Нм за DCT. Всички версии са с предно задвижване и отговарят на новия стандарт за емисиите Euro 6d-Temp.

1,3-литровият бензинов двигател ни впечатли с подобрена реакция и ускорение чрез повече мощност и въртящ момент, по-плавно и равномерно подаване на мощност и по-тихо шофиране. От съществено значение е, че и сервизните интервали са удължени.

От Nissan Europe уточниха, че разработването на този агрегат е вследствие на променящите се пазарни условия и търсенето от страна на клиентите на високоефективен бензинов двигател, който да е както по-динамичен, така и по-икономичен.

Трите нови версии влизат на мястото на по-старите – 1,2-литровия двигател със 115 к.с. и механична или CVT трансмисия, и 1,6-литровия агрегат със 163 к.с. и механична трансмисия.

Освен че предлага намален разход на гориво и по-ниски CO2 емисии, новият двигател е и по-еластичен. Той осигурява по-плавна обратна връзка при ниски обороти на двигателя, по-енергично ускоряване и по-бързи маневри при изпреварване.

Подобрената икономичност идва от цялостното преработване на дизайна на двигателя в сравнение с предишни бензинови версии. Областите на подобрение включват системата за впръскване на горивото, дизайна на горивната камера, намаленото триене и оптимизацията на турбокомпресора. Двигателят е станал и по-тих заради по-високия въртящ момент при ниски обороти.

От значение за клиентите са и по-ниските разходи за поддръжка по време на експлоатационния цикъл на двигателя. Например интервалите за смяна на маслото са увеличени от 20 000 на 30 000 км.

В сравнение с предишния 1,6-литров мотор с мощност 163 к.с. и механична трансмисия, новият 1,3-литров агрегат с мощност 160 к.с. и механична трансмисия има с 3 к.с. по-ниска мощност, но допълнителни 10 Нм въртящ момент. При Qashqai със 17-инчови джанти CO2 емисиите са 121 г/км (NEDC-BT), което е с 13 г/км по-ниска стойност.

Новата DCT скоростна кутия е система със съединители в маслена баня, която осигурява прецизна смяна на предавките. Тя има електрическо охлаждане при необходимост и електромеханично превключване на предавките, за подобрена ефективност. Трансмисията осигурява плавно превключване на предавките без прекъсване на задвижването, а липсата на хидро трансформатор на въртящия момент създава по-директно усещане за шофиране, като увеличава удоволствието от пътуването.

Новият 1,3-литров бензинов двигател на Nissan е разработен от Алианса Renault-Nissan-Mitsubishi в сътрудничество с Daimler, като ще бъде използван и в автомобилите на Mercedes-Benz. Агрегатът е претърпял 40 000 часа тестове и симулация. Като част от тестовете, агрегатът преминава през 300 000 км валидация при някои от най-екстремните условия в света.

Компактните му размери осигуряват повече място под капака, както и намаляване на общото тегло на автомобила. Двигателят разполага с нова, тип „делта“ цилиндрова глава. Инжекторите са монтирани централно за по-добро изгаряне на горивната смес. Изпускателният колектор е частично вграден в цилиндровата глава, за по-ефективно охлаждане на отработените газове и по-ефективно изгаряне, особено при ниски обороти и високи натоварвания.

Добавен е филтър за частици за бензинови двигатели, който унищожава частиците в отработените газове.

За първи път Алиансът прилага плазмено покритие на цилиндрите върху масово произвеждан двигател. Чрез плазмения метод на покритие върху валовете на цилиндрите се нанася фин филм от много твърда стомана, за да се подобри топлопроводимостта по време на процеса изгаряне. Освен намаляване на теглото тази технология значително оптимизира неконтролираните детонации в двигателя и води до по-висока компресия в цилиндрите. Плазменото покритие спомага за намаляване с 1% на разхода на гориво и вредните емисии.

Новата DCT скоростна кутия е система със съединители в маслена баня, която осигурява прецизна смяна на предавките. Тя има електрическо охлаждане при необходимост и електромеханично превключване на предавките, за подобрена ефективност.

Турбокомпресорът е ооборудван с рециркулиращ предпазен клапан, управляван от електромотор. Той замества пневматичния клапан в по-старите двигатели. Това означава, че турбото е по-отзивчиво, особено при ниски обороти на двигателя. Този тип управление на турбокомпресора позволява горивна ефективност на двигателя, без да намалява мощността.

Разпръсквачите на инжектора са с шест отвора за по-добро разпръскване на горивото. Те се захранват от common rail система, работеща при налягане от 250 бара.