Nokian лансира новата си гума Snowproof P

-
снимки:Nokian Tyres

Скандинавският премиум производител Nokian Tyres представя новата гума Ultra-High Performance за зимата в Централна и Източна Европа. Тя е спортна и модерна комбинация, която предоставя високоефективна работа и надеждно зимно сцепление – точно каквото е необходимо при бързи смени на платното или шофиране върху кишави странични пътища. Новата концепция Alpine Performance на Nokian гарантира оптимална безопасност за ежедневно шофиране с усъвършенствано сцепление, по-къси спирачни разстояние и безопасност при ъглите.

Според потребителско проучване на Nokian Tyres, почти 60% от шофьорите в Централна Европа считат специализираните зимни гуми за най-важния елемент на автомобила, който допринася за безопасното придвижване през студените месеци. Почти 70% от анкетираните считат, че сцеплението на гумата и управлението в зимни условия са най-важните характеристики, докато сигурността в екстремни ситуации, като заснежени пътища и сцеплението на гумата на киша, се нареждат в топ три. За шофьорите на мощни автомобили, сцеплението на суха настилка, прецизното управление при висока скорост и комфортът при шофиране, са от съществено значение.

Представянето на новата гума е естествено продължение на разширяването на серията зимни продукти на Nokian за пазарите в Централна и Източна Европа. Nokian Snowproof P се предлага в скоростните индекси H (210 км/ч), V (240 км/ч) и W (270 км/ч), а пълният набор размери е от 17 до 21 инча. Новите Nokian Snowproof P ще бъдат достъпни за потребителите от есента на 2020-а. Разнообразната гама от зимни модели на най-северния производител на гуми в света за леки и SUV автомобили включва и Nokian Snowproof, WR D4 и WR SUV 4. Обширната гама обхваща почти 200 размера.

Независимо че сме в края на студения сезон, неочакваните промени на времето през зимата напоследък са обичайни из цяла Европа. Крайностите все повече стават нещо обичайно – като се започне от мека, почти отсъстваща зима до резки снеговалежи и снежен дъжд. Условията на пътя могат да станат коварни за една нощ, когато водата и кишата замръзнат, правейки магистралите хлъзгави и опасни.

Новата концепция Alpine Performance, използвана в Nokian Snowproof P осигурява оптимална комбинация от надеждно сцепление през зимат и предвидимо и балансирано усещане при шофиране. Концепцията се състои от оптимизирана шарка на протектора, комбинирана със специално разработен плътен нарез и нова каучукова смес Alpine Performance.

Най-съществената разлика в сравнение с предишния модел Nokian WR A4 може да бъде открита в шарката на протектора. Преминаването от асиметрична към насочена и симетрична шарка на протектора осигурява предвидимо и контролирано поведение във всякакви условия и подобрява цялостната безопасност на гумата.

Новата шарка на протектора, с приспособени странични и надлъжни канали, позволява на гумата да увеличи максимално контактната зона между нея и пътя, подобрявайки сцеплението и така нужната прецизност при завиване. Оптимизираната зона на контакт осигурява равномерно износване, докато новата матрица за поддържане на блока на протектора позволява логично и предсказуемо управление. Гумата предоставя стабилно усещане на пътя и бързо завиване както при висока скорост, така и при тежки зимни условия.

„Смяната на платната върху кишава магистрала или навлизането в натоварен трафик от заледено кръстовище може да се окаже предизвикателство. В съответствие с нашата философия за разработване на продукти, новата гума Nokian Snowproof P осигурява максимална безопасност във всякакви условия на шофиране и остава контролирана и надеждна в границите на възможното сцепление. Нашата нова концепция Alpine Performance е специално разработена да предлага балансирано усещане при шофиране на сухи магистрали, кишави градски улици и заснежени планински пътища. Тя предоставя така нужните сцепление и контрол при по-спортно шофиране, както и по време на разнообразните и често променливи зимни условия“, споделя Марко Рантонен, мениджър разработки в Nokian Tyres.

Nokian Snowproof P покрива всички вариации на зимни условия, осигурявайки надеждно представяне на мокри, кишави и заснежени пътища. Една от големите трудности за справяне на пътя е кишата, особено когато се появи между платната на натоварена магистрала. Проектиран да предотвратява опасния аквапланинг върху киша, новият протектор е екипиран с плътен нарез и свързани канали, които ефективно премахват водата и кишата между гумата и пътя. Полираните канали също ускоряват премахването на водата, предоставяйки допълнителна безопасност и подпомагайки водачите при шофиране на дъжд, като същевременно придават на гумата красив и стилен вид.

За допълнително подобрение на свойствата на мокро, новата каучукова смес Alpine Performance е проектирана да издържа на широк температурен диапазон. Въпреки че Nokian Snowproof P е в свои води във взискателни и студени зимни дни, моделът се представя отлично и в по-меко време. Новата каучукова смес увеличава сцеплението на мокра повърхност без да отнема от другите зимни свойства на гумата. Благодарение на лекоподвижния характер на протектора и модерната каучукова смес, спортната Nokian Snowproof P има ниско съпротивление при търкаляне, както и оптимални характеристики за износване при разнообразни условия.

Многостранните „Снежни нокти“ между блоковете на протектора, в раменната част на гумата, предоставят балансирано сцепление на лед и сняг, особено при спиране и ускорение. „Усилвателите“ на спирачките и ускорението върху блоковете на протектора допринасят за подобрение на надлъжното сцепление.

Подобрените свойства за сцепление на сняг и киша на Nokian Snowproof са резултат на повече от четири години разработване. Проучванията показват, че кишата е един от най-опасните и плашещи елементи при шофиране през зимата. Комбинацията между топящия се сняг, водната възглавница и пътната настилка, както и потенциалния лед, са опасни дори и за опитни шофьори. Уникалният метод за тестване на аквапланинг върху киша, наличен в тестовата писта в гр. Нокия, Финландия, позволява дългосрочно разработване на характеристиките за киша.

Шарките на протектора, структурите и каучуковите смеси, представляват най-съвременна финландска експертиза, за която са били нужни хиляди часове компютърно моделиране, лабораторни сравнения и реално тестване в най-различни условия. Разработването включва тестове в арктическите условия на Лапландия – в „Белия ад“, тестовият център на Nokian в Ивало, Финландия. В допълнение към царството на леда и снега, характеристиките на мокра и суха настилка на новия продукт са били внимателно настроени и в няколко европейски тестови писти в Германия, Австрия и Испания.