Nokian показа нова офроуд гума с многостранно приложение

-
снимки:Nokian Tyres

Nokian MPT Agile 2 е новата версия на вече доказаната в практиката Nokian MPT Agile, като предлага някои подобрения в сравнение с оригинала.

Отбранителните и мироопазващи машини, спасителните автомобили и камионите с висока проходимост имат специални изисквания към гумите. На пътя или при офроуд шофиране при всякаква скорост, гумата трябва да е много маневрена, да предлага добро сцепление и най-вече да не се провали в критичен момент.

Сътрудничеството между Nokian Tyres и финландските отбранителни сили при проектирането на гуми с висока подвижност за всички терени продължава вече няколко десетилетия. Северните условия осигуряват много предизвикателства за гумите с терени, вариращи от сняг и лед до кал, остри скали и други препятствия.

Както подсказва името, съществена част от дизайна на новата Nokian MPT Agile 2 е маневреността. Не само военните машини, но например пожарните и други спасителни съоръжения изискват понякога точно управление на високи скорости.

Най-значителната промяна е симетричната шарка на протектора, която се справя еднакво добре, независимо от посоката на въртене на гумите. По-модерният дизайн също води до подобрено вертикално и странично захващане на меки повърхности, по-добри самопочистващи свойства, както и по-добро сцепление в зимни условия. В допълнение, страниците вече имат камуфлажна шарка.

Новият дизайн има по-голям отпечатък от предишната версия, което води до по-добра флотация и по-малък повърхностен натиск – всички желани качества на мек терен. Има и по-малко топлинно натрупване, което подобрява експлоатационния живот на гумите, споделят от Nokian.

Важен аспект при екстремни зимни условия е възможността за използване на шипове. Nokian MPT Agile 2 идва с предварително маркирани места за шиповете, както за военни, така и за граждански автомобили.

Очаква се новата Nokian MPT Agile 2 да намери употреба във военния сектор, но многостранната функционалност на гумата не приключва с това. Освен за отбранителни и мироопазващи съоръжения, гумата има и доста приложения за гражданска употреба. Тежките спасителни автомобили като пожарни автомобили за летища, високопроходими камиони и други превозни средства за всякакви терени могат да се възползват от сцеплението, надеждността и доброто управление, предлагани от Nokian MPT Agile 2, коментират от Nokian.