OMV и Елдрайв пуснаха първите си две бързозарядни станции за електромобили

-
снимки:OMV България

OMV и Елдрайв планират да изградят над 30 бързозарядни станции на обекти на OMV в България и Румъния през следващите години. Първите 2 от тях с мощност 50 кВт са инсталирани на OMV Даскалово на магистрала Струма и OMV Голямоконарско (до Пловдив) и вече функционират.

OMV Petrom и Елдрайв Чарджинг стартираха стратегическо партньорство за изграждане на зарядни станции за електромобили в България и Румъния. Двете компании подписаха рамков договор за инсталирането на над 30 бързозарядни станции на обектите на OMV в двете държави през следващите години, с което дават сериозна заявка за развитието на регионалната електромобилност.

OMV България започва изграждането на своята мрежа от бързозарядни станции за електромобили на територията на страната в сътрудничество с Елдрайв като част от това стратегическото партньорство. Станциите ще бъдат инсталирани на OMV обекти, разположени на главни пътни артерии. Те ще позволяват зареждане на най-масовите модели електромобили в рамките на 20 минути до час. Първите две такива бързозарядни станции са инсталирани на обектите OMV Даскалово (разположен на автомагистрала Струма) и OMV Голямоконарско (на „Голямоконарско шосе“ до Пловдив). Двете станции вече са в експлоатация.

Те са с мощност 50 киловата, което дава възможност за около 40 минути клиентите да заредят до 80% от капацитета на батерията си. Станциите разполагат с конектори CCS и CHAdeMo. Плащането може да се извърши и чрез Eldrive App.

„Въпреки че изкопаемите горива ще продължат да играят основна роля в близкото бъдеще, електромобилността вече печели все по-голяма популярност, особено при пътувания на къси разстояния“, коментира Дeчeбaл Tyдop, ритейл мениджър на OMV България.

„За собствениците на електромобили добре развитата мрежа от зарядни станции е също толкова важна, колкото и бързото зареждане. В този смисъл партньорството с Елдрайв е израз на стремежа ни в най-пълна степен да отговорим нуждите на нашите клиенти, като в същото време е и в унисон със стратегиите за устойчиво развитие и устойчива мобилност“, допълва Тудор.

„Това партньорство е много важна стъпка в развитието както на нашата мрежа, така и на електромобилността в региона“, коментира Стефан Спасов, изпълнителен директор на Елдрайв. „Инсталирането на тези бързозарядни станции ще позволи на собствениците на електромобили да пътуват спокойно както по междуградската пътна мрежа в България, така и до Румъния, както и на територията на северната ни съседка. Изключително сме горди, че сме не само най-голямата мрежа в региона, но и един от най-сериозните играчи в този сектор в Източна Европа. Партньорството с водеща международна компания, каквато е OMV, е голямо признание за нас и сме много щастливи, че успяхме да го осъществим, въпреки усложнената обстановка в момента“, допълни Спасов.

Откриването на първите бързозарядни станции на OMV обекти идва в момент, в който се наблюдава засилен интерес към хибридните и електрическите автомобили в България. Според последните данни на Пътна полиция общо 2721 са регистрираните електромобили към края на месец април 2020 г., което е с 290 повече в сравнение с края на декември 2019 г.

Регистрираните хибридни модели пък са се увеличили с близо 3000 и вече наброяват 10 074, като много от тях са плъгин и също имат нужда от зарядни станции.