Opel Combo: Семейно бижу

-
снимки:Adam Oper AG

Opel продължава своята продуктова офанзива, представяйки на пазара един истински многобоец в лицето на новия Opel Combo. Петото поколение на Combo е създадено на основата на изцяло нова конструктивна архитектура. Той е просторен, практичен, гъвкав и многофункционален, оборудван е с една или с две задни плъзгащи се врати и може да бъде поръчан в къс (4,40 метра) или дълъг (4,75 метра) вариант и с пет или със седем места.

„Новият Opel Combo Life е ключов елемент от нашата продуктова офанзива. Новото попълнение в гамата на марката със сигурност ще се хареса на семейните потребители със своята гъвкавост и вътрешен простор, съчетани с изключителна гама от ултрамодерни системи за подпомагане на водача, които правят шофирането по-безопасно, а пътуването много по-приятно. Този автомобил разполага с огромен потенциал за осигуряване на развитие и растеж на марката и ни дава възможност да атакуваме важния пазарен сегмент на малките ванове с нова енергия“, споделя Михаел Лошелер, главен изпълнителен директор на Opel.

Новият Combo Life се отличава не само със своите високотехнологични решения, впечатляващ простор и оптимална гъвкавост – новото попълнение в гамата на марката прави впечатление и със своите привлекателни пропорции. В сравнение с останалите автомобили в този сегмент неговата каросерия има по-къс преден надвес и по-висок преден капак. Изглежда по-балансиран, здрав и уверен. Отпред личи ярко марковата идентичност на Opel с изящно изпълнени детайли, засилващи усещането за прецизност и здравина. Високият преден капак е допълнен с две изчистени линии, които преминават от челното стъкло до предната решетка и подчертават стабилността на автомобила. Най-изразителната част е областта около предната решетка, където фаровете с типичните за марката криловидно оформени дневни LED светлини се свързват хармонично помежду си в прецизно очертана линия. Двете хромирани криловидни лайстни в решетката обхващат емблемата Opel Blitz. Внушителните арки на калниците, свързани помежду си чрез страничните прагове, допълнително подчертават здравината и солидността в осанката на Opel Combo Life. Оформлението на задната част на каросерията е подчертано линейно, следвайки вертикалната тема и подчертавайки практичната природа на автомобила, създавайки естетична рамка на внушителния капак на багажното пространство.

Стремежът към постигане на оптимална ергономичност на работното място на водача е изиграл решаваща роля в оформлението на интериора. Благодарение на този подход новият модел предлага удобно организирана кабина, в която всички контролни прибори и уреди за управление на функциите са лесни за откриване и достигане от водача. Централната конзола е ясно разделена на три различни зони. По-голямата част от пространството в горната част се заема от инфоразвлекателната система. По-надолу водачът открива контролния панел с приборите за настройка на работата на системите за отопление и вентилация, а най-отдолу има подходящо място за съхранение на бутилка от 0,5 литра. Хромираните акценти върху облицования с кожа волан, върху дръжките на вратите и вентилационните решетки придават допълнителен характер на интериора.

Под предния капак клиентите на новия Opel Combo Life ще открият възможност за избор между разнообразни бензинови и дизелови турбодвигатели с директно впръскване на горивото. Всички задвижващи агрегати съчетават удоволствието от шофирането с енергийна ефективност и нисък разход на гориво. Двигателите могат да бъдат съчетани както с пет или шестстепенни механични предавателни кутии, така и с първата в този сегмент от пазара осемстепенна автоматична трансмисия.

Моделът се предлага като стандартна версия с дължина 4,4 метра и като удължен с 35 сантиметра вариант с две задни плъзгащи се врати като допълнително оборудване. И двата варианта са с височина на каросерията от 1,8 метра и се предлагат в конфигурации с пет и седем места, които са в състояние да гарантират простор и комфорт при пътуване дори на многочислените семейства.

За притежателите на новия Opel Combo транспортирането на големи количества багаж, на значителен брой спортно оборудване до мястото за прекарване на ваканцията или дори на по-едри домашни любимци също ще бъде лесно. Петместната версия със стандартна дължина има минимален багажен обем от 597 литра. Хората, които имат нужда от още по-голямо пространство, могат да се насочат към версията с дълго междуосие, при която минималният багажен обем е 850 л.

Въпреки това Opel Combo Life е не само просторен и удобен семеен ван –
моделът може с лекота да изпълнява и ролята на малък лекотоварен автомобил. При сгънати задни седалки обемът на багажника на стандартната версия нараства повече от три пъти, достигайки 2126 л. Удължената версия на Combo Life естествено предлага още по-голям товарен капацитет, когато задните седалки са сгънати. При тази конфигурация може да се превозват 2693 литра товари. Наред с това създателите на модела са помислили и за транспортирането на дълги предмети. За целта седалката за пътника до водача се сгъва наравно със задните седалки, разширявайки пространството по начин, който позволява транспортирането дори на сърфове.

Вторият ред седалки и при двата варианта също се грижи за удовлетворяване на индивидуалните предпочитания на пътниците. Клиентите ще могат да избират между стандартната, разделена в отношение 60/40, седалка на втория ред и предлаганата като алтернатива версия с три индивидуални седалки, които могат да се сгънат удобно откъм страната на багажника. И в двата случая всяко от местата е оборудвано серийно със своя отделна система Isofix за монтаж на детски столчета, което дава възможност за поставяне на три столчета за деца едно до друго – нещо много рядко предлагано на пазара. Независимо дали на задния ред седалки пътуват деца или възрастни, всички те могат да се наслаждават на великолепния изглед през панорамния покрив. Когато слънцето стане твърде силно за предпочитанията на пътуващите, покривът може да се затвори с помощта на електрозадвижвана слънцезащитна щора. В отворено положение панорамният стъклен покрив допринася за усещането за простор, създавайки едновременно с това светла и приятна атмосфера в купето.

Възможностите за съхранение на вещи в купето при Combo Life отговарят напълно на гъвкавата функционалност на автомобила. Голямото централно отделение може да поеме всичко – от 1,5-литрови бутилки с напитки до смартфони и от портфейли до таблети. В допълнение към него пътниците на предните и задните седалки могат безопасно да съхраняват своите лични вещи и в големите отделения във вратите. Пътниците отзад могат да оставят своите таблети на сигурно място в джобовете в облегалките на седалките отпред, а водачът и пътникът на предната седалка имат на разположение горна и долна жабка на арматурното табло. При поръчка на модела с допълнително предлагания панорамен покрив Combo Life ще бъде оборудван с горно багажно отделение със серийно LED осветление, преминаващ централно по цялата дължина на вътрешното пространство. Освен това в тази конфигурация новият модел е оборудван също и с голяма 36-литрова кутия за съхранение на вещи, монтирана над горния панел на багажника.

Клиентите, които се нуждаят от още по-голямо товарно пространство и възможности за съхранение, както и тези, които искат да теглят малка каравана или ремарке (тегло на прикачния товар до 1500 кг), могат да пътуват с прикачен товар, използвайки удобството на допълнително предлаганите фиксиран или демонтируем теглич. За да гарантират възможно най-безопасни условия на шофиране, поръчаните с теглич Opel Combo Life се предлагат серийно с електронна система за стабилизиране на прикачния товар TSC (Trailer Stability Control).

Моделът е оборудван с технологии и електронни системи за подпомагане на водача, добре познати от компактния клас автомобили и SUV сегмента като функцията за предупреждение за сънливост на водача DDA (Driver Drowsiness Alert), камерата за обратно виждане RWC (Rear View Camera) със 180 градуса панорама от птичи поглед, head-up дисплей, система за подобряване на сцеплението IntelliGrip и комфортни функции като отоплението на седалките и отопляемия кожен волан. Една новост в гамата от асистиращи системи на Opel е страничната защита (Flank Guard). Тя подпомага водачите, когато правят маневри с ниска скорост.

Combo Life предлага също и типичните за марката модерни инфоразвлекателни системи, предлагащи съвместимост с Apple CarPlay и Android Auto и до осеминчови капацитивни цветни сензорни екрани. Удоволствието за пътниците се увеличава допълнително от различните възможности за зареждане на мобилни устройства. USB гнездата на предния и задния ред седалки позволяват батериите на таблетите и смартфоните да се зареждат дори когато децата гледат любимите си клипове в YouTube. Електрическият контакт с 230V в отделението за краката на пътника до водача позволява дори вклюване на лаптоп. Съвместимите смартфони могат да бъдат зареждани безжично и удобно, само чрез поставяне върху индуктивния панел, разположен под приборите за управление на климатичната инсталация на централната конзола.