Opel Corsa-e: Екологичен гражданин

-
снимки:Opel Automobile GmbH

Шестото поколение на Opel Corsa вече разполага с електрическа версия. Германският автомобилен производител предлага за първи път в модела Corsa захранвана от батерии електрическа версия с автономен пробег от 330 километра според стандарта WLTP.

Инженерите на Opel са избрали най-популярния модел на марката, за да изведат най-накрая електрическата мобилност от нейната незначителна до момента ниша. От световната премиера на Corsa през 1982 година до момента са произведени над 13,6 милиона екземпляра. Популярният модел е осигурил средство за транспорт и мобилност на милиони хора по целия свят, а вече предлага широк достъп и възможност за пътуване без вредни локални емисии. Стартът на поръчките за шестото поколение на Corsa ще даде именно Corsa-e, последвана от дизеловите и бензиновите версии на новия модел.

Corsa-e предлага най-модерните технологии в сферата на електрическата мобилност. Със своя автономен пробег от 330 километра според стандарта WLTP петместният Corsa-e е подходящ за ежедневна употреба без функционални или друг вид ограничения. Акумулаторната батерия с капацитет 50 кВтч може да се зареди до 80% от капацитета си за 30 минути. Плюс за бъдещите ѝ собственици е, че Corsa-e е подготвен да се възползва от всички възможности за зареждане – чрез обикновен кабел от домакинска електромрежа, от стенен Wallbox модул в дома или на станция за високоскоростно зареждане. Акумулаторната батерия има осемгодишна гаранция. Нивото на нейния заряд може да се провери по всяко време с помощта на приложението myOpel, давайки възможност за постоянна и удобна оптимизация на времето и разходите за зареждане.

Corsa-e разполага с матрична система на светлините IntelliLux LED, адаптивен асистент за скоростта, асистент за опасност в страничната мъртва зона и система за странична защита.

Продължителността на атономния пробег варира в зависимост от действията на водача, който има възможност да избира между три режима на шофиране – Normal, Eco и Sport. Спортният режим ускорява реакциите и увеличава динамиката на пътя, като същевременно намалява автономния пробег. В режим Eco Corsa-e увеличава продължителността на пробега си, без това да дава негативно отражение върху комфорта.

Задвижващата система съчетава предимствата на пътуването без локални емисии с оптимално удоволствие от шофирането. Благодарение на максималната мощност от 136 к.с. и максималния въртящ момент от 260 Нм, който е на разположение по всяко време, сред акцентите в поведението на електрическия модел са бързите реакции и добрата динамика на пътя. Corsa-e се нуждае от 2,8 секунди за спринта от нула до 50 км/ч, а от нула до 100 км/ч ускорява за 8,1 сек.

Corsa-e изглежда доста динамично благодарение на спортния си дизайн, запазвайки напълно компактните външни размери на предишните поколения. С дължината си от 4,06 метра моделът си остава пъргав и практичен петместен автомобил с добре организирано вътрешно пространство. Линията на покрива напомня тази на спортните купета и е по-ниска с 48 мм от тази на предходния модел, но без да отнема от пространството за главите на пътниците.

Opel Corsa-e предлага максимална мощност от 136 к.с. и автономен пробег от 330 километра.

Позицията на шофьора е с 28 милиметра по-ниско отпреди, а управлението и динамиката на пътя са спечелили значително от по-ниския център на тежестта. Поведението на пътя е отзивчиво и динамично.

Модерният интериор с напълно цифровозирано арматурно табло може да бъде допълнен с кожени тапицерии на седалките.

В Corsa-e дебютират и множество технологии и системи за асистенция на водача, познати преди всичко от автомобилите в по-високите пазарни сегменти. Сред технологични акценти са адаптивната матрична система на светлините IntelliLux LED без опасност от заслепяване на останалите участници в движението, която Opel предлага за първи път в сегмента на малките автомобили. Осемте LED елемента, управлявани от най-новото поколение фронтална видеокамера с висока резолюция, непрекъснато адаптират разпределението на светлинния сноп към актуалната ситуация на пътя и околните условия. Усъвършенстваните системи за асистенция на водача осигуряват по-високо равнище на допълнителна безопасност. Благодарение на новата фронтална видеокамера функцията за разпознаване на пътните знаци вече е в състояние да разпознава и допълнителна информация. На екрана пред водача се показват и запаметените в системата ограничения на скоростта.

2019 Opel Corsa-e

Адаптивният контрол на скоростта, използващ радарен сензор и базираната на сензори система за странична защита, също отбелязва своята премиера в новото поколение на Corsa. Част от оборудването на модела са асистентът за предупреждение за опасност в страничната мъртва зона – Side Blind Spot Assist, както и различни системи за подпомагане на водача при маневри за паркиране.

Новите инфоразвлекателни системи осигуряват постоянна и пълноценна свързаност за водача и пътниците в автомобила. Системата Multimedia Navi със 7.0-инчов цветен сензорен екран, както и върховата в гамата Multimedia Navi Pro с 10-инчов цветен сензорен екран, предлагат и новата телематична услуга Opel Connect.

Полезните функции като Live Navigation за навигация с пътнотранспортна информация в реално време, директната връзка с пътна помощ и функцията за спешно повикване при злополука осигуряват допълнително спокойствие на водача и пътниците в автомобила.