Renault лансира LPG версия за новия Captur

-
снимки:Георги Звезданов

От този месец Renault Captur се предлага с двугоривен двигател, съчетаващ трицилиндров турбо TCe 100 и пропан-бутан. Той предлага подобрена производителност, която позволява смесен разход на гориво между 7,6 и 7,9 л/100км и CO2 емисии между 123 и 128 г/км. Максималният въртящ момент е 170 Нм от 2000 об/мин, което го прави подходящ за широк спектър от употреба като същевременно намалява разхода на гориво и CO2 емисиите. Този агрегат отделя около 8% по-малко CO2 емисии от еквивалентния бензинов двигател.

Интеграцията на пропан-бутан в новото Renault Captur се извършва в завода на компанията. За клиента това носи следните ползи – лесна поръчка, без допълнително забавяне и едно лице за контакт за гаранцията и поддръжката на автомобила в мрежа, обучена за работа с тази технология.

Още от своя дизайн, бензиновият двигател е проектиран да работи на гориво с пропан-бутан. Допълнителният резервоар за пропан-бутан, изработен от високоякостна стомана, е разположен на мястото на резервната гума, без да докосва резервоара за бензин като по този начин се запазва обемът на багажника. Възвратен клапан, 80% ограничител на запълване, ограничител на дебита, електромагнитен клапан и предпазен клапан допълват техническата система.

Автомобилът може да работи на бензин или на пропан-бутан. Той е оборудван с два отделни резервоара, един за бензин и един за пропан-бутан. С два пълни резервоара автомобилът има кумулативен пробег от над 1000 км.

Превключването е лесно за водача. Преминаването от бензин на пропан-бутан и обратно се извършва по два начина: ръчно, чрез специален превключвател, разположен в купето – избраният режим след това се повтаря при следващо стартиране на двигателя, или автоматично – когато резервоарът за пропан-бутан е празен.

Новото Renault Captur се предлага в България от март на цени от 33 490 лв. с ДДС.