Renault F1 Team представи двамата си пилоти Нико Хюлкенберг и Даниел Рикардо, както и цветовете на отбора за 2019 г.

-
снимки:Renault F1 Team

Renault F1 Team разкри плановете си за новия сезон в световния шампионат на Формула 1. Френският бранд се завърна като заводски отбор през 2016 г. и напредва стабилно през всеки сезон, като през 2018-а финишира на четвърто място в шампионата при конструкторите. Renault R.S.19 ще се задвижва от двигател Renault E-Tech 19, символ на синергиите с хибридната гама на Renault. Новият болид отразява променения регламент по отношение на аеродинамиката.

Renault F1 Team представи цветовете на отбора за 2019 г., както и двамата си пилоти Нико Хюлкенберг и Даниел Рикардо.

„Всички в екипа на Renault сме страстни почитатели на моторните спортове. Нашата история във Формула 1 продължава вече повече от 40 години. Формула 1 е шоу, спектакъл, чисто забавление, но и връх в моторните спортове. Страстта към Формула 1 означава боен дух, решимост, издръжливост, но и прогрес, благодарение на многобройните иновации, които вдъхновяват спорта. Но тази страст трябва да бъде овладяна със здравословна доза реалност. Формула 1 има смисъл за Renault, тя е лаборатория за нашите бъдещи технологии на пътя, както се вижда от новото име на двигателя – Renault E-Tech 19. Част сме от изключително вълнуващ период за Формула 1“, коментира Жером Стол, президент на Renault Sport Racing.

От своето завръщане във Формула 1 преди три години Renault инвестира сериозно в техническите си съоръжения в Енстоун, Великобритания и във Вири-Шатийон, Франция. В Енстоун екипът значително подобри производствените възможности с модернизирана техника, включително с две нови машини Breton, въздушен тунел, динамометър за скоростни кутии, по-голям дизайнерски офис и свръхмодерно помещение за състезателни дейности. Човешкият ресурс също нарасна с около 50% от 2016 г. досега. Във Вири наскоро обновен динамометър бе пуснат в експлоатация и ще бъде използван през сезона за развитие на силовия агрегат, а наскоро стартира амбициозна строителна програма, чието завършване се очаква през следващата година. Целта на програмата е изграждане на нови линии за сглобяване на двигатели, отдели по изследване на надеждността и автоматизирани складове.

Управляващият директор на Renault F1 Team – Сирил Абитбул, очерта целта на екипа да продължи доброто си представяне и през 2019 г.: „Всичко беше невероятно предизвикателство. Днес отборът може да се похвали с огромно постижение, а аз съм впечатлен от начина, по който всеки се зае със своята задача. Това личи по развитието ни: девети през 2016 г. с осем точки, шести през 2017 г. с 57 точки и четвърти миналата година със 122 т. Влизаме в този сезон с ясната цел да задържим този растеж. Не се целим в позиция X или Y, нито в брой точки. Това, което искам да видя, е как екипът продължава своята възходяща траектория към топ отборите. Усъвършенстването на двигателя ще бъде нашият приоритет във Вири, докато настоящата структура в Енстоун ще се стреми да подобрява конкурентността на шасито, сезон след сезон.“

„Допълнителният тласък от партньорството Даниел-Нико носи увереност на отбора този сезон. Вярвам, че имаме едни от най-силните, ако не и най-силните пилоти на стартовата решетка. Даниел носи доказан опит от победи в състезания и познания от топ отбор, докато Нико е жаден за победи. Той е бърз, решим и мотиватор на отбора, но силно недооценен. Поотделно те са много силни и чувствам, че двамата ще се допълват един друг изключително добре. Енергията, която те внесоха в отбора, е силно осезаема и се надявам, че можем да им дадем болид, с който да покажат своя значим талант“, допълва Абитбул.

Нико Хюлкенберг

Нико Хюлкенберг започва своята трета състезателна година с отбора през 2019 г. Пред медиите той спосели: „Като отбор ние се развихме много от началото на 2017 г. и всичко това е част от пътя към постигането на дългосрочните ни цели. Когато пристигнах, инфраструктурата беше още млада – оттогава извървяхме дълъг път и много напреднахме. Искам да извлека най-доброто от себе си и да постигна максимално възможното от отбора и болида. Важното е да продължим да се представяме все по-добре като отбор. Искаме възходящият тренд да се запази и да продължим развитието си.“

Даниел Рикардо

Австралиецът Даниел Рикардо, седемкратен победител в Гран При състезания, се присъединява към Renault F1 Team за своя първи сезон в жълто. „Renault има богата история в моторните спортове, затова да бъда част от тяхната следваща стъпка във Формула 1 е вълнуващо предизвикателство. Тук съм, за да постигам резултати и да бъда възможно най-бърз на пистата, но бих искал да внеса и енергия в отбора. Искам да вдъхна ентусиазъм у всеки, защото това е част от работата ми, както и от моя характер. Целта ми е да мога да допринеса отбора да работи още по-добре, да положи повече усилия и всички да се състезаваме заедно. Бих искал да съм катализатор на позитивна енергия“, коментира Рикардо.

Той се надява 2019 г. да бъде ново начало: „Всичко, което научих през 2018 г., ще ми помогне да се усъвършенствам през 2019-а. Разликата ще бъде една по-зряла личност. Имам по-голяма яснота къде отивам и целта ми е това да бъде доказано с добри резултати на пистата. Чувствам силен позитивен натиск и очаквания, но това е нещо, с което нямам търпение да се заема.“