Renault-Nissan-Mitsubishi и Microsoft лансират платформа за управление на свързани услуги

-
снимки:Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance
Alliance Intelligent Cloud е продукт на Microsoft Azure, който ще управлява най-новите свързани услуги на алианса.

Автомобилният алианс Renault-Nissan-Mitsubishi обяви лансирането на Alliance Intelligent Cloud. Това е нова платформа, която позволява на Renault, Nissan и Mitsubishi Motors да доставят свързани услуги в автомобилите си на почти всички 200 пазара, обслужвани от трите марки. Проектът на алианса и Microsoft е първата глобална програма за свързани автомобили и ще бъде реализиран посредством използване на облачни услуги, изкуствен интелект (AI) и IoT (Internet of Things) технологии, предоставени от Microsoft Azure. Azure предоставя на алианса глобална платформа за данни, която събира, управлява и анализира данните от превозните средства, за да предоставя интелигентни услуги.

„Разработваме платформа за свързани превозни средства, която ще преобрази потреблението за клиентите на Renault, Nissan и Mitsubishi. Чрез нашето сътрудничество с Microsoft ще представим най-мощната и всеобхватна платформа за свързани превозни средства. Използвайки размера и мащаба на алианса, ние изградихме интелигентна облачна платформа, която поставя нови стандарти за нашата индустрия”, коментира Кал Мос, глобален вицепрезидент Alliance Connected Vehicles в Renault-Nissan-Mitsubishi.

„Renault-Nissan-Mitsubishi е дългогодишен партньор и първият ни стратегически такъв за платформата за свързани превозни средства на Microsoft“, заяви Жан-Филип Куртуа, EVP и президент Глобални продажби, маркетинг и операции в Microsoft. „Производството на Alliance Intelligent Cloud позволява появата на ново поколение от свързани услуги, задвижвани от Microsoft Azure“, каза още Куртуа.

Първите автомобили с технологията Alliance Intelligent Cloud ще бъдат новото Renault Clio и Nissan Leaf в Япония и Европа. Това са и първите превозни средства, задвижвани от Microsoft платформата за свързани превозни средства.

Автомобилният алианс ще използва Alliance Intelligent Cloud за свързана инфраструктура, достъпна на почти всички 200 пазара, обслужвани от Renault, Nissan и Mitsubishi.

Превозните средства, използващи Alliance Intelligent Cloud, ще се възползват от непрекъснат достъп до интернет, усъвършенствана дистанционна диагностика, свързана навигация, актуализации на софтуера по въздуха, многобройни функционалности за развлечение и други услуги, съобразени с клиентите.

Платформата Alliance Intelligent Cloud ще бъде водена от събраните в нея данни и благодарение на усъвършенствани AI и аналитични технологии ще ускори времето за пускане на пазара на нови иновации и бизнес инициативи.

Alliance Intelligent Cloud ще позволява на превозните средства на алианса да комуникират с бъдещата инфраструктура на интелигентните градове и с платформите на потенциални бъдещи партньори. С тази нова инициатива всяка трета страна, която иска да се свърже с превозните средства на алианса, ще разполага с единна точка за контакт.