Renault ZOE навъртя над 100 000 км в рамките на българското европредседателство

-
снимки:Рено Нисан България

В края на юни заедно с българското председателство на Съвета на ЕС приключи и инициативата на Renault, които в ролята си на партньор, превозваха делегати с електрическия си модел ZOE. В рамките на шестте месеца от председателството, Renault ZOE превози 2500 гости в партньорство със Сосиете Женерал Експресбанк и Schneider Electric.

„Щастливи сме, че имахме възможността да се включим в българското европредседателство и да популяризираме тема, която е изключително важна за нашата компания – устойчива мобилност. През последните шест месеца осъществихме екологично чисти трансфери със ZOE с общ пробег над 100 000 км. Горди сме, че над 2500 души изпитаха електрическата мобилност, а много други станаха свидетели на безшумна и екологично чиста мобилност. Спестихме над 10 тона СО2 емисии. Убедени сме, че тази инициатива е само началото на редица добри практики, фокусирани над оползотворяването на електрическата мобилност и автомобилните иновации в България“, заяви Рено Пирел, генерален мениджър на Рено Нисан България.

Schneider Electric се включи като партньор в инициативата като предостави зарядни станции, които остават на разположение на Летище София след края на инициативата.

„Сосиете Женерал Експресбанк от години подкрепя устойчиви проекти в страната, като финансиране на фотоволтаични паркове, електроцентрали за производство на енергия от биогаз, потребителски кредити за газификация, както и лизинг при специални условия на електромобили“, заяви Мартин Заимов, председател на надзорния съвет на банката, който също е съпредседател на БАЕЗ. Според него, броят на електромобилите в България ще нарасне от 700 на 30 000 до няколко години и ще се изравни със средните нива за Европа. Тенденцията се подкрепя и от лизинговата компания на банката – Сожелиз България, която отчита петкратно увеличение на финансираните електромобили и хибридни автомобили за периода 2015- 2017 г., а положителната тенденция се запазва и през 2018-а. За последните пет години, Сожелиз е финансирала „еко“ автомобили на стойност над 30 млн. Лева.