Sea Drive concept: Между два свята

-
снимки:Peugeot Design Lab

Проектиран и създаден от Peugeot Design Lab, този функционален демонстрационен модел съчетава интуитивното, естествено управление на Peugeot i-Cockpit със свързаната технология Ship Control, разработена от световния лидер в производството на плавателни съдове Beneteau. Заимствайки най-доброто от двата свята, Sea Drive concept предоставя поглед към бъдещия пулт за управление на моторните лодки.

Peugeot винаги е използвала своя експертен опит в разработването и настройването на ходовата част, за да подобрява управляемостта. За да увеличи удоволствието от шофирането и да открие нови усещания, преди няколко години френската марка реши да предприеме задълбочени изследвания върху дизайна на кокпита. Търсенето доведе до новаторско разпределение на интериора – Peugeot i-Cockpit. Системата включва няколко важни характеристики: компактен волан, най-малкия на пазара във всички сегменти, за по-лесно управление и по-силни усещания при шофиране; Head-up дисплей, който извежда цялата необходима информация в полезрението на водача, за да не сваля той поглед от пътя и да се концентрира върху кормилното управление; голям сензорен екран с интуитивни бутони за управление на всички функции, свързани с комфорта (радио, климатична система и др.), с което ползването на системите на борда става по-лесно.

Резултатът е модерно, високотехнологично бордно табло с изчистени линии.
Двете емблематични френски марки – Peugeot и Beneteau, винаги са споделяли ценностите на иновацията и смелата мисъл. За автомобилната компания този подход се илюстрира конкретно с основаването на Peugeot Design Lab през юни 2012 г. Това студио за глобален бранд дизайн е посветено на клиенти извън компанията. Неговата роля е да проектира продукти и услуги, които допринасят за глобално изживяване на марката във всички сфери на дейност.

В отговор на нарастващото усъвършенстване на бордовото оборудване на лодките Beneteau стартира изследователска програма, наречена Advanced Monitoring System (AMS). Целта на тази програма е да централизира цялата полезна информация за управлението на борда, безопасността и комфорта. Тази работа доведе до разработването на технологията Ship Control, оборудвана на новия спортен круизер Beneteau Gran Turismo 50.

Концепцията Sea Drive е резултат от сътрудничеството на две иновативни програми – диалог между два свята. Характерните компоненти на Peugeot i-Cockpit се виждат на демонстрационния модел от пръв поглед – компактно кормило, пряко вдъхновено от автомобилите. Подобно на волана в най-новите автомобили на Peugeot, неговият малък размер спомага за лесно, пъргаво управление. Голям 17-инчов сензорен екран извежда интерфейса на Ship Control за незабавен достъп до електронните функции на лодката. Сгъващ се панел извежда основната навигационна информация в полезрението на водача.

Лостчетата от двете страни на кормилото позволяват директен достъп до основните функции по всяко време.

Експертният опит на Peugeot се забелязва също в качеството на изработката и избора на материали, базирани на ниво на оборудване GT – кожа напа, декоративни шевове в меден цвят, хромирани и сатинирани акценти и др.

Опростеният и универсален, интерфейсът на Ship Control групира цялата полезна информация на борда като осветление на борда (разпределение и интензитет), управление на климатичната система, навигация (скорост, течение, дълбочина, маршрут, посока, позиция), проверка на нивото на акумулатора, проверка на нивото на горивото, електрическо управление (AC/DC), управление на циркулационната помпа, HiFi, двигатели (обороти и скорост).

Интерфейсът Ship Control е същински бордови компютър, който предоставя подкрепа и помощ както за навигацията, така и за комфорта на борда. Към интерфейса могат да се свържат локално няколко таблета, така че всеки член на екипажа да има достъп до наличните функции.

Тази ултрасвързана система е налична в концепцията Sea Drive, разработена от Peugeot Design Lab. Концепцията Sea Drive илюстрира нов начин за проектиране на пулта за управление на една лодка, деликатно загатвайки за бъдещето на моторните лодки.