Silent-Yachts 55: Лукс, захранван от слънцето

-
снимки:Silent-Yachts

Silent-Yachts е първата трансатлантическа яхта в света, която работи само със слънчева енергия.

Идеята за Silent-Yachts се ражда от мечтата да се премахнат основните недостатъци на яхтинга, които са пагубни както за портфейла ви, така и за околната среда, но така, че да не се налага да се жертва ни най-малко удобството или лукса.

За всички е ясно, че бъдещето на яхтостроенето, както и при автомобилостроенето е в независимостта, иновативните технологии, автономността, тишината и най-вече в грижата по опазването на природата.

Традиционно повечето яхти, дори и ветроходните, се задвижват от дизелови или бензинови мотори при които шума, изгорелите газове, вибрациите, разливите, ремонтите, смяната на масла и филтри са неизбежни. Добавяме и това, че повечето яхти използват газ за готвене на храната, а открития пламък в интериора е много опасен. Да не забравяме и различните домакински уреди, климатици, инсталациите за обезсоляване на вода, навигационни и комуникационни системи, за чието функциониране е необходимо захранване с ток чрез допълнителни дизелови генератори. Ако такива агрегати липсват на борда, за да попълни с прясна вода или да зарежда акумулаторите, капитанът трябва да акостира на пристанището на всеки два до три дни.

Обикновено яхтите с дизелов двигател имат и ограничен обхват на плаване и той е в зависимост от големината на резервоарите. При ветроходните яхти с помощта на платна може да се увеличи обхватът на плаване, но вятърът трябва да е подходящ и насочен в правилната посока и с определена сила. И не могат да се избегнат досадните разправии и консумативи – смяна на платна, въжета, мачти, такелаж, резервни части и т.н.

Разходите по поддръжката и обслужването на една моторна или ветроходна яхта са доста големи, а ремонтите доста скъпи.

Затова пък Silent-Yachts 55 предлага напълно ново изживяване – максимална наслада от плаването, незаменими мигове на досег до природата с грижа за околната среда, без шум от мотори и изгорели газове.

Производството на сладка вода и енергия става директно на борда, а големият капацитет на хладилници и фризери, както и достатъчното складово пространство ви правят абсолютно автономни и независими да плавате и живеете няколко седмици, дори месеци, без да спирате или да се прибирате. Вместо да се редите и да чакате, за да заредите с гориво в препълнените марини, спокойно може да се насладите на залеза с чаша вино в някой тих залив.

Електродвигателят, соларните панели и батериите работят напълно безшумно. Единственият звук, издаван от Silent-Yachts 55, е от плискането на водата. Яхтата е безшумна, като кану и много по-тиха от ветроходна лодка, която може да бъде ускорена до 7-8 възела само от силен вятър. Тук ускоряването става за секунди до крейсерската скорост от 12 възела.

Оборудването на Silent-Yachts 55 включва много опции и функции, които обикновено се считат за екстри при другите марки. 55-цата може да бъде конфигурирана с 3, 4, 5 или 6 кабини, и с 3 до 6 бани, т.е. възможни са всякакви комбинации. Silent 55 може да бъде оборудван също и с хидравлична платформа, която е подходяща за динги до 3,5 метра.

Системата на моторите на Silent-Yachts е лесна за използване, почти е без поддръжка и струва по-малко от конвенционалните двигатели с гориво, като в същото време осигурява много повече удобство, независимост, надеждност и безопасност.

Но по-важното е, че Silent-Yachts може да ползва двигателите си всеки ден или нощ и при всякакви метеорологични условия, при буря от 9-а степен по скалата на Бофорт или при спокойно време, под слънце, дъжд, облачно небе, сняг и лед.

Яхтата разчита на 100% слънчево захранване, неограничен пробег, двигатели без никаква поддръжка през целия им живот – без триене, прегряване, масла и филтри, безшумно и бездимно плаване без вибрации, материали с най-високо качество и изработка, безопасна система за морско задвижване, 25 години гаранция за слънчевите панели и 10-годишна за акумулаторните батерии.