Volkswagen стартира поетапно възобновяване на производството

-
снимки:Volkswagen Group

Заводите на Volkswagen възобновят поетапно своето производство. От тази седмица се възстановяват производствените мощности в Цвикау (Германия) и Братислава (Словакия). Останалите предприятия в Германия, както и в Португалия, Испания, Русия и САЩ, ще възобновят производството от 27 април.

През май ще бъде възобновено последователно производството в заводите на марката в Южна Африка, Аржентина, Бразилия и Мексико.

„С решенията на федералната власт и правителствата на отделните провинции в Германия, както и на отпускането на ограниченията в други европейски държави, се създават условия за постепенното възобновяване на производството. Volkswagen се подготвя интензивно за предприемането на стъпки в тази насока през последните три седмици. В допълнение към разработката на изчерпателен списък от мерки за опазване здравето на нашите служители, ние бележим напредък и във възстановяването на нашите вериги за доставки на части и компоненти от нашите партньори.“, коментира Ралф Брандщетер, главен изпълнителен директор на Volkswagen.

Заводите на Volkswagen в Германия започват работа със съкратено работно време. Същевременно броят на служителите, засегнати от производствения цикъл със съкратено работно време, ще бъде последователно намаляван съобразно процеса на възобновяване на производството.

Производството ще бъде възобновено в съответствие с настоящите наличности на части и компоненти от поддоставчиците, отчитане на държавните изисквания в Германия и в Европа, развитието на пазарните резултати по отношение на продажбите и произтичащите от това режими на работа на заводите. Независимо от развитието на всички тези фактори и процеси, основен приоритет на компанията ще остане спазването на строгите мерки за защита на здравето на служителите.

„Пристъпваме към възобновяване на производството и логистиката на основата на поетапен подход и добра организация. За нас здравето на служителите ни е с най-голям приоритет и сме предприели съответни мерки за осигуряването на безопасни работни места и на максималното възможно ниво на защита на здравето, включени в план от 100 точки. Напълно осъзнавайки нашата отговорност, даваме нов тласък на икономиката и се грижим автомобилите отново да започнат да напускат заводите на път към нашите дилъри и клиенти“, споделя Андреас Тостман, член на управителния съвет на Volkswagen, отговорен за производството и логистиката.

„Никога досега не сме били в подобна ситуация, но съм убеден, че нашите колеги са пределно мотивирани да започнат отново работа. Възстановяване на производството се извършва след всяка заводска ваканция, поради което разполагаме със значителен опит в този процес, но в светлината на пандемията трябва да адаптираме нашите рутинни процедури. Една от стъпките в тази насока е нашето ново споразумение за защита на здравето. Планът, включващ около 100 мерки, има за цел да поддържа риска от заразяване в рамките на Volkswagen възможно най-нисък и вярваме, че той ще се превърне в еталон в сферата на автомобилната индустрия. Разбира се, трябва да бъдем реалисти и да отчетем, че в началото новите процедури ще предизвикат въпроси и резерви от страна на колегите ни. Никога досега не сме разработвали, произвеждали и продавали автомобили при тези условия. Ето защо очаквам нашите мениджъри да гарантират, че служителите са отлично запознати с новите процедури. Отделянето на достатъчно време за отговор на тези въпроси сега е по-важно от данните за дневното производство“, коментира Бернд Остерло, председател на профсъюзния Заводски съвет.

От 6 април поделението Volkswagen Group Components вече започна стъпка по стъпка с възобновяването на производството в своите германски заводи в Брауншвайг и Касел, следвани от заводите в Залцгитер, Кемниц и Хановер, а от 14 април и в полските си заводи, за да бъдат осигурени надеждни доставки на компоненти за автомобилното производство в Китай.

„Поетапното отваряне на производствените ни мощности беше важна стъпка за гарантиране на доставките за нашите заводи в чужбина. Сега, предприемайки своевременно пълната гама защитни мерки за нашите служители, трябва да рестартираме цялата производствена мрежа и да осигурим снабдяването на заводите на всички марки в групата със съответните компоненти и агрегати. Едни и същи високи изисквания за защита на здравето на служителите ще бъдат приложени във всички наши заводи“, споделя Томас Шмал, изпълнителен директор на Volkswagen Group Components.

В процеса на възобновяване на производството, Volkswagen може да се възползва и от опита, натрупан при рестарта на производствените мощности на компанията в Китай, където ефективните мерки за защита на здравето вече се прилагат успешно и последователно. 32 от 33-те завода в Китай вече се върнаха към активно производство и към момента няма съобщения за случаи на коронавирус сред служителите там. Volkswagen продължава да следи внимателно развитието на ситуацията в глобален мащаб, възникнала в резултат на пандемията. По-нататъшните действия на компанията ще се основават до голяма степен на диалога и утвърдените процедури в рамките на Volkswagen Group, както и на препоръки от специалисти, включително тези на института „Робърт Кох“.