Volkswagen T-Cross: Практичен и икономичен

-
снимки:VW

През втората половина на януари се проведоха първите тестове на Volkswagen T-Cross за представителите на българските специализирани медии. Градският кросоувър е практично и многофункционално допълнение към SUV гамата на Volkswagen. Дълъг 4,11 метра, той превъзхожда Polo с цели 54 мм, а височината на каросерията му е със 138 мм по-голяма и достига 1,58 м. Моделът демонстрира множество нови стандарти в своя клас, като дори базовата версия на практика предлага достатъчно практичност, безопасност и комуникационна свързаност. Моделът предлага и разнообразни комбинации по отношение на дизайна и осигурява много богати възможности за по-нататъшно индивидуално оформление.

Стилистиката на новия T-Cross е израз на независимост, съчетана с фамилна принадлежност. Външният вид се определя от внушителните форми на предния капак, широката радиаторна решетка с вградени в нея предни светлини и характерните хоризонтални линии в страничния силует. Мускулестите „рамене“ на каросерията подчертават мощното излъчване, а новата светлоотразителна лента, преминаваща хоризонтално през цялата задна част в черна рамка, увеличава визуално широчината на автомобила. T-Cross осигурява лесен достъп до купето със своите четири големи врати – едно от основните предимства на модулната платформа за напречно разположени двигатели МEB, която позволява задвижващият преден мост да бъде разположен много по-напред в каросерията на автомобила. Дългото междуосие от 2,55 м е в основата на просторния интериор с много свободно пространство за до петима пътници, а капацитетът на багажното отделение е между 385 и 455 л.

Благодарение на сгъваемата задна седалка T-Cross може да се трансформира в малък ван с равен под на багажника и до 1281 литра товарен обем.

Градският кросоувър е с мъжествен дизайн и много възможности за индивидуално оформление. Новаторската концепция на интериора осигурява максимална гъвкавост в купето.

Високата позиция на седалките осигурява на водача оптимална видимост. Шофьорът и неговият спътник отпред са позиционирани на 597 милиметра над пътя, а седалката за пътниците отзад е на височина 652 мм. Вътрешното пространство дава възможност за трансформация и адаптация към различни изисквания и приложения, а процесът е гъвкав, бърз и лесен. Задната седалка може да се измества надлъжно в диапазон от 14 см и по този начин спомага за увеличаване на пространството за краката на пътниците на втория ред или на обема на багажното пространство в зависимост от конкретната нужда. Облегалката на задната седалка може да бъде разделена в съотношение 60:40 и напълно или частично сгъната за увеличаване на товарния капацитет. T-Cross може да се поръча и със сгъваема облегалка на предната пътническа седалка, която в комбинация с асиметрично разделената задна седалка осигурява достатъчно място за транспортиране дори на много дълги предмети.

Най-малкият SUV модел на Volkswagen се задвижва от трицилиндров бензинов двигател с работен обем 1,0 литра с максимална мощност 115 к.с. и start-stop система.

Агрегатът се куплира с 6-степенна механична скоростна кутия или 7-степенна трансмисия с два съединителя. Последната предлага серийно два режима на шофиране – Normal и Sport. Ускорението от 0 до 100 км/ч е за 10,2 секунди, а максималната скорост достига 193 км/ч. Този отзивчив трицилиндров двигател консумира в смесец цикъл едва 4,9 л/100 км.

Новият T-Cross е функционално, практично и гъвкаво допълнение към семейството от SUV модели на Volkswagen. Неговият открояващ се дизайн, свободата за трансформация на вътрешното пространство и богатата гама оборудване го правят привлекателна възможност за избор в класа на малките автомобили.

Дизеловият двигател е 1.6 TDI. Той е с максимална мощност 95 к.с. и се предлага с 5-степенна механична трансмисия или със 7-степенна предавателна кутия с двоен съединител (DSG) и start-stop система.

Новият модел предлага съвременни системи за асистенция, способни да гарантират комфортно и безопасно шофиране по всяко време. Оборудван е с пълна гама мерки за безопасност, които доскоро бяха запазен периметър на по-големите автомобили от горните класове. В допълнение към конструктивните мерки за пасивна безопасност на каросерията при сблъсък и защита на пътниците T-Cross разполага и с богата гама от електронни системи за асистенция на водача, създадени за намаляване на риска от сблъсък още при възникване на предпоставките за него, както и за допълнително повишаване на комфорта при шофиране. Те включват система за наблюдение на зоната пред атомобила Front Assist с функции за разпознаване на пешеходци Pedestrian Monitoring и аварийно спиране в условия на градско движение City Emergency Brake, система за предупреждение при неволно напускане на лентата за движение Lane Assist, асистент при потегляне на наклон Hill Start Assist, проактивна система за защита на пътниците и система за асистенция и предупреждение за опасност в „сляпата“ зона от полезрението на водача при промяна на лентата на движение Blind Spot Detection с вграден асистент за паркиране и маневри в тесни пространства (Parking and Manoeuvring Assist). Всичко това е включено в стандартното оборудване, а системата за предупреждение на водача Driver Alert System, адаптивният темпомат ACC Adaptive cruise control и системата за подпомагане на паркирането Park Assist се предлагат като опции.

T-Cross осигурява високо равнище на свързаност с глобалната мрежа и околния свят. Управлението и персонализирането на функциите на борда е лесно и интуитивно. Оптимална връзка и достатъчно енергия за смартфоните в автомобила осигуряват до четири USB порта и системата за безжично индуктивно зареждане.

Приложението Volkswagen Connect изпълнява ролята на личен асистент. То осигурява връзката на водача с автомобила и при поискване го информира за състоянието на превозното средство, извършените пътувания и стила на шофиране. За да се възползва от предимствата на тази система, водачът се нуждае от три неща – смартфон, приложението Volkswagen Connect (което може да се изтегли безплатно от App Store или Google Play) и T-Cross, който се доставя със стандартно инсталиран Volkswagen Connect DataPlug. Приложението и DataPlug са свързани безжично чрез Вluetooth. Цялата връзка се кодира от съображения за сигурност на данните, осигурявайки защита както на техниката, така и на личните данни на потребителите. Volkswagen Connect предлага изобилие от интелигентни средства за достъп до важна информация, навременна помощ или просто развлечения по време на път.

Оборудването на T-Cross може да бъде допълнено и индивидуализирано с помощта на няколко специални пакета. Базовият вариант на модела се предлага стандартно с бордов компютър, радиоаудиосистема, задна седалка с възможност за трансформации, регулируема по височина седалка на водача, ограничител на скоростта и система за защита на пешеходци. Следващото ниво на оборудване е Life. В допълнение към основните характеристики то включва мултифункционален волан, сензори за паркиране Park Distance Control отпред и отзад, климатична инсталация, регулируема по височина седалка на пътника отпред с практично чекмедже под седалката и 16-цолови алуминиеви джанти.

Третото ниво Style включва LED фарове, мултифункционален кожен волан, предни седалки Sport/Comfort, индиректно вътрешно осветление, автоматична климатична инсталация Climatronic и 17-цолови алуминиеви джанти.

Volkswagen предлага и допълнителни дизайнерски пакети при нива на оборудване Life и Style, които включват текстилни материи Diag Neutral, Diag Orange и Diag Turquoise на тапицериите на седалките. За тези две нива на оборудване се предлагат и екстериорни и интериорни пакети R-line.