Volvo Cars с първи екологично неутрален завод в Европа

Заводът за двигатели в шведския град Шьовде стана първият екологично неутрален производствен център на Volvo, след като премина на отопление от възобновяеми източници от 1 януари 2018 г. Производственият център Шьовде ще използва енергия от възобновяеми източници, като част от глобалната екологична стратегия на Volvo Cars за неутрални производствени операции до 2025 г. Шьовде е и един от малкото екологично неутрални автомобилни предприятия в Европа изобщо.

Според новото споразумение между Volvo Cars и доставчиците енергията за Шьовде вече ще бъде добивана от изгаряне на отпадъци, биомаса и биогорива. Още от 2008-а електроенергията в Шьовде, както и в останалите европейски заводи на компанията, се произвежда от възобновяеми източници.

„Опазването на околната среда е сред основните ни ценности. Заедно със стратегията за електрификация на всеки нов Volvo модел от 2019 г. екологично неутралните производствени операции значително ще намалят въглеродния отпечатък в подкрепа на глобалните усилия за борба с климатичните изменения“, споделя Стюарт Темплар, директор „Устойчивост”.

Volvo Cars непрекъснато търси иновативни начини за развитие на екологичната си стратегия за 2025 г. През 2016 г. например производственият център в Гент, Белгия, представи нова система за централно отопление, която намалява въглеродните емисии с 40%, спестявайки 15 000 т СО2 годишно.