Volvo V60: Комби по шведски

-
снимки:Volvo Cars

Новото V60 споделя SPA платформата (Scalable Product Architecture), позната от ХС60 и серията 90 на шведската марка. V60 предлага луксозен интериор, свързаност, модерни системи за безопасност и технологии за подпомагане на водача.

Volvo Cars представи V60, най-новото средноразмерно комби с 5 врати, подчертавайки стабилните си позиции на производител на премиум автомобили, които съчетават добрия дизайн с ежедневната практичност.

Моделът бе показан в естествената му среда – на автомобилната алея пред типична семейна къща в Стокхолм, за да припомни традициите на компанията в производството на семейни комби автомобили и да наблегне на многофункционалния му дизайн, специално създаден да отговори на всички потребности в съвременния семеен живот. Не са много автомобилните производители, които могат да се сравняват с Volvo, когато става въпрос за традиция и надеждност в производството на комби автомобили с добър дизайн в съчетание с практичност и многофункционалност.

„Собственикът на семейно комби от поколения наред е важен клиент за нашата компания. Новото V60 почита тази традиция, но също така я издига на следващо ниво“, коментира Хакан Самюелсън, президент и главен изпълнителен директор на Volvo Cars.

Новото V60 споделя SPA платформата (Scalable Product Architecture), позната от новото ХС60 и серията 90 на Volvo, чиито модели са основната движеща сила за рекордните продажби на компанията през последните няколко години. V60 на основата на SPA задава нов стандарт в класа на средноразмерните премиум комби автомобили с луксозен интериор, свързаност, модерни системи за безопасност и технологии за подпомагане на водача.

„V60 заема централно място в нашия бранд – заявява Робин Пейдж, старши вицепрезидент по дизайна във Volvo Cars. – V60 притежава изчистени, красиви пропорции в съчетание с практичност и многофункционалност“, допълва той.

Съгласно стратегията на Volvo за електрификация на всеки нов модел от 2019 г. V60 ще се предлага с две опции за задвижване чрез Plug-in Hybrid технология – новия бензинов двигател T6 Twin Engine AWD с 340 к.с. комбинирана мощност и T8 Twin Engine AWD с 390 к.с. комбинирана мощност. Клиентите, които предпочитат стандартен бензинов двигател, могат да избират между агрегатите Т5 и Т6, а тези, които искат дизел – между D3 и D4.

Естествено съществен акцент в шведското комби е безопасността. V60 разполага с богат набор от стандартни системи, включително авангардни функции в помощ на водача, познати от ХС60 и серията 90, които го превръщат в един от най-сигурните автомобили на пътя. Системата за безопасност City Safety с автоматично прилагане на спирачките засича пешеходци, велосипедисти и големи животни и активира автоматично спиране, за да избегне сблъсъка или да го смекчи, ако е неизбежен.

Системата Pilot Assist, която подпомага завиването, ускорението и спирането при скорост до 130 км/ч и по пътища с добра маркировка, сега е допълнително усъвършенствана с функция, подобряваща поведението в завоите. Новото V60 включва и други функции за подпомагане на водача, като система против напускане на пътното платно Run-off Road Mitigation и система за предпазване от сблъсък с автомобил в насрещното движение – Oncoming Lane Mitigation.

Опционалната система за предупреждение на водача с автоматично прилагане на спирачките Cross Traffic Alert допълнително повишава сигурността на хората както в автомобила, така и извън него.

Инфотейнмънт системата на Volvo – Sensus, е напълно съвместима с Apple CarPlay, Android Auto и 4G, осигурявайки свързаност на водача през цялото време. Контролът се осъществява чрез интуитивен дисплей с тъч скрийн, който съчетава функциите на автомобила, навигацията, услугите за свързаност и приложенията за забавление.