VW ID. ROOMZZ: Универсален боец от бъдещето

-
снимки:Volkswagen AG

По време на събитието Brand SUV Night в навечерието на Автомобилния салон Auto Shanghai Volkswagen показа ID. ROOMZZ – най-новия член на моделното семейство ID. Студията представя вижданията на марката за многофункционален универсален автомобил. Прототипът е SUV с пет метра дълга каросерия и нулеви нива на емисиите, който може да отговори еднакво добре на изискванията на семейството и бизнеса. Серийната версия ще бъде представена първоначално на китайския пазар през 2021 г.

Външният дизайн на ID. ROOMZZ следва ясните и хомогенни линии на останалата част от моделното семейство ID. Наред с това, с много от своите детайли концептуалният автомобил прави изцяло нова крачка в сегмента на пълноразмерните SUV модели.

„Tози SUV модел е истинско произведение на изкуството, което изглежда монолитно, като изваяно от едно цяло. ID. ROOMZZ се захранва от акумулаторни батерии и се движи сякаш без усилие – тихо, плавно и с нулеви емисии“, споделя Клаус Бишоф, главен дизайнер на Volkswagen.

Изцяло новата концепция на вътрешното пространство и конфигурациите на седалките превръщат ID. ROOMZZ в луксозен салон на колела.

ID. ROOMZZ съчетава предимствата на бъдещите IQ.DRIVE системи – при желание от страна на водача автомобилът може да се движи плавно и изцяло автономно (Level 4) сред останалите участници на пътя в режим ID. Pilot. През това време пътуващите в ID. ROOMZZ получават информация чрез интерактивни светлинни зони.

Изцяло новата, гъвкава концепция на вътрешното пространство дава възможност за богата вариативност по отношение на индивидуализацията. Различните конфигурации на седалките могат да бъдат адаптирани не само към личните желания и изисквания на пътуващите, но и към съответния режим на движение.

Когато водачът превключи на напълно автоматичен режим на движение, отделните седалки могат да се завъртят с 25 градуса в посока навътре, което създава много по-добра атмосфера и среда за комуникация за всички на борда. Освен това, когато автомобилът се движи изцяло автоматично, режимът Relax на системата ID. Pilot дава възможност на всеки пътник да регулира седалката си индивидуално и в зависимост от своите нужди и предпочитания. В този режим положението на седалката може да се променя и от изправено към полегнало.

ID. ROOMZZ не разполага с традиционно арматурно табло. В ръчен режим на управление на ID. Drive, цифровият блок на контролните прибори заедно с волана, като че ли „плават“ в пространството пред водача. Цифровото контролно табло е изпълнено под формата на изцяло стъклен преден панел, а дигитализираният волан е концептуално интегриран в панела.

Използваните в интериора материали също са необичайни. Тапицериите за седалки са направени от AppleSkin – изцяло нов продукт от естествена възобновяема суровина. В ID. Light зоните на облицовките на вратите се прилагат специално обработени дървени фурнири. CleanAir на свой ред използва активна филтърна система, за да гарантира, че въздухът в купето на автомобила ще остане чист дори и в случаите, в които околният въздух не е.

Акумулаторната батерия с капацитет от от 82 кВтч осигурява на ID. ROOMZZ възможност за изминаване на пробег до 450 км по стандарта WLTP, или 475 км по NEDC преди необходимост от ново зареждане. Системата за бързо зареждане със 150 кВт (DC) на концептуалния модел позволява до 80% от капацитета на акумулаторите на борда да се презареди за около половин час.

Двата електродвигателя със системна мощност от 225 к.с. могат да задвижват колелата на предния и задния мост постоянно – електрическо двойно предаване 4MOTION. ID. ROOMZZ ускорява от нула до 100 км/ч за 6,6 секунди и може да достигне максимална скорост до 180 км/ч. Както при всички електромобили, максималният въртящ момент на задвижващата система е на пълно разположение на водача по всяко време от момента на потеглянето.