Автономно шофиране за офроудъри

-
снимки:Jaguar Land Rover

Jaguar Land Rover разработва автономни офроуд SUV автомобили в проекта Cortex. Проектът е на стойност 3,7 милиона британски лири и изследва автономната проходимост върху всякакъв терен, при различни метеорологични условия.

Jaguar Land Rover разработва автономни автомобили, способни да се движат самостоятелно офроуд върху всякакъв терен и при всевъзможни метеорологични условия.

За първи път в света проектът Cortex ще изведе автономните автомобили офроуд, гарантирайки, че те са напълно способни да се придвижват при всякакви метеорологични условия – кал, дъжд, лед, сняг или мъгла. Като част от проекта е разработена 5D технология, която комбинира в реално време акустични и видео данни, резултати от радар, от отчитане на светлина и дистанция (LiDAR). Достъпът до тези комбинирани данни подобрява познаваемостта за средата, в която се намира автомобилът. Машинното самообучение позволява на автономния автомобил да се държи все „по-умно“, позволявайки му да се справи с всякакви метеорологични условия върху най-разнообразни терени.

„Важно е да разработим нашите автономни автомобили със същата проходимост и динамика, които клиентите очакват от всички модели Jaguar и Land Rover. Автономността е неизбежна за автомобилната индустрия и желанието да гарантираме, че нашите автономни модели са най-способни, най-безопасни и носят най-голямо удоволствие, е това, което ни мотивира да изследваме границите на иновациите. Cortex ни дава възможността да работим с фантастични партньори, чиято експертиза ще ни помогне да реализираме тази визия в близко бъдеще“, коментира Крис Холмс, мениджър „Проучване на свързани и автономни автомобили“ в Jaguar Land Rover.

Jaguar Land Rover разработва технологии за напълно и за полуавтоматизирани автомобили, предлагайки на клиентите избор на нивото на автоматизация, като същевременно запазва удоволствието и безопасността. Този проект формира част от визията на компанията да направи автономния автомобил надежден във възможно най-широкия спектър от реални условия на шофиране на пътя и офроуд, както и при различни метеорологични условия.

Cortex ще развие технологията чрез разработване на алгоритмите, оптимизация на сензорите и физическо тестване на офроуд трасета във Великобритания. Университетът на Бирмингам със своите водещи в света проучвания в областта на радарните и сензорните технологии за автономни платформи и Myrtle AI експерти в машинното самообучение се присъединява към проекта. Cortex е обявен като част от третия кръг на Innovate UK за финансиране на свързани и автономни автомобили през март 2018 г.