Българският мотоциклетен пазар се разраства

-
снимки:Пресцентър Moto Expo

Утре се открива MOTO EXPO 2023 в зала Арена София. Изложението ще продължи до неделя – 23 април. Ден преди MOTO EXPO 2023 да отвори врати, в зала Арена София се състоя пресконференция с акредитираните журналисти.

Тазгодишното Moto Expo 2023 отново се организира от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП), съвместно с утвърдения си дългогодишен партньор Експо Тим ООД.

На официалната пресконференция председателят на секция Двуколесни към Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (AAП) – Станислав Панчев, обяви че за 2022 г. у нас има рекорден ръст на продажбите на нови мотоциклети. Това са почти 2000 броя нови машини – абсолютен рекорд от много години насам.

По данни на КАТ, новорегистрираните двуколесни у нас са с ръст 39%. По данни на ААП, този ръст е 35% от членовете на Асоциацията. Това са 1503 единици нови машини. За сравнение, през 2021 г. от ААП отчетоха 1100 продадени нови мотори. За 2022 г. са с 403 повече. Така за пета поредна година броят на реализираните нови машини нарасна.

Станислав Панчев изтъкна, че най-много двуколесни превозни средства са продадени в кубатурата от 251 до 500 куб. см – 562 броя или 37,4%. Това са над една трета от продажбите.

На второ място са мотоциклети от средната кубатура и големите скутери в диапазона от 501 до 1000 куб. см – 334 броя или 22,2%. Забелязва се значително нарастване на машините с обем на двигателя над 1100 куб. см.

На всеки щанд на изложителите ще има поне по един премиерен мотоциклет. На някои те ще са от три до пет. Много са и електрическите машини, които ще видим в зала Арена София. Те също ще присъстват почти на всеки щанд.

Ивайло Жеглов, шеф на Експо Тим, поясни, че сега зала Арена София предоставя много по-голяма и леснодостъпна изложбена площ. Освен това ще има безплатен паркинг със 700 места за посетителите. Той обяви и какви изненади и забавления очакват посетителите на MOTO EXPO 2023. Това са детско Мото училище, хранителна зона и много други атракции.

За първи път ще има Мото училище за деца, които ще могат да карат мини мотоциклети. Те са напълно безопасни, забавни и приятни за езда на деца между 4 и 7 години без предишен опит в карането.

През уикенда – 22 и 23 април, посетителите ще могат да се насладят на Стънт шоу – всеки ден от 11:00, 13:00, 15:00 и 17:00 ч.

Другата атракция за зрителите е невероятно изживяване с „Глобуса на смъртта“ – от 12:00, 14:00 и 16:00 ч.

Хранителната зона Street Food Zona ще бъде ръководено от шеф Реджеб Бадев – победител в Hell‘s Kitchen 2020 г. Ще присъстват също Big Daddy Food Truck, COFFEE BUS, Street Chefs, Арабията и др. А щом ще има фенове на мотоциклетите, ще има и много бира – за ценителите и крафт бира.

След официалната пресконференция бяха представени за първи път у нас малките и симпатични електрически автомобили Citroen AMI. На изложението те правят пазарен дебют. Посетителите не само ще могат да го видят, но и да направят тест драйв на модела. Citroen AMI е ултракомпактен и маневрен електромобил с дължина на каросерията 2,41 м и диаметър на завиване 7,20 м. Той е изцяло електрически, има мощност 8 к.с. пробег 75 км и се зарежда за 3 часа от обикновен контакт.

Третата пресконференция бе на Бултрако АД – официалните вносители на Honda. През 2022 г. японската марка запази лидерството си на пазарите по света, в Европа, а и у нас. Бе обявено, че на щанда ще има общо 35 мотоциклети и скутери от различни категории, от които 5 са премиерни – ST 125 Dax, изцяло новия СL 500, CB750 Hornet, XL 750 Transalp и SH125 Mode. Освен гуми, екипировка и аксесоари на отделен Бутик Honda, от Бултрако за първи път ще покажат на изложение градинска техника и извонбордови двигатели.