За първи път къстъм секция на Moto Expo 2023

-
снимки:Пресцентър Moto Expo 2023

За първи път на Moto Expo 2023 има специален щанд на сдружението Café Racer Club Bulgaria, на който са събрани произведенията на къстъм ателиетата от цяла България.

Изложението Moto Expo 2023 е в разгара си. Във втория ден, петък, рязко скочи броят на посетителите в зала Арена София. Естествено, през почивните дни се очаква много по-голям наплив от посетители. А на щандовете на изложителите има доста интересни мотоциклети, екипировка, аксесоари и всичко свързано с мотоциклетите.

За първи път на Moto Expo 2023 има къстъм секция. Да, досега имаше отделни машини, изложени при отделни фирми, но сега има специален щанд на сдружението Café Racer Club Bulgaria. Там са събрани произведенията на къстъм ателиетата от цяла България. А те, повярвайте са наистина ювелирни изработки.

Затова трябва да споменем всички, които показват своите произведения на мотоциклетното изкуство. Те са сътворени от Classic Garage Honda – София, Bull Moto Custom – Кюстендил, Tossa R – София, Back Stage Work Shop – Пловдив, Custom Garage – Благоевград, Atelier Two Whells – Дупница, Theracian Custom Bikes – Варна. Всички те са изложили своите творби, родени на базата на различни марки – Honda, BMW, Yamaha и др.

„Много от тези мотоциклети са спечелели различни награди на къстъм първенства у нас и в чужбина“, не без гордост твърди Иван Мушев, председател на Café Racer Club Bulgaria, в който членуват 50 души.

Сред различните модели могат да се видят и много редки екземпляри. Един от тях е разработка на  рядко срещан модел мотоциклет – Honda CB 750 от 1977 г. С него създателите му са поканени да участват на изложение в Лондон на 27 май. Направата му е отнела четири години, а само боята на отделните елементи е 20 ръце. Всеки детайл е обработван, боядисван, лъскан, шлайфан, лакиран 20 пъти.

И тъй като стана дума за редки мотоциклети, то такъв – снежно бял Honda Valkiria, може да се види на щанда на вносителите на Motul и на сравнително новата за България марка за масла, смазочни материали и мотокозметика Ipone. Машината наистина е уникална, каквито са и продуктите, предназначени само за мотоциклети.

С пълна сила продължава да работи и Мото училището да деца. За първи път у нас се прави подобна инициатива. Деца между 4 и 7 години могат да покарат един от двата мини мотоциклета Yamaha, а към тях се присъедини и един малък GasGas. Дори многократният шампион по мотокрос на България, а сега мениджър и шеф на отбор Мартин Тодоров, реши и днес да присъства на обучението на децата, въпреки ангажиментите си този уикенд на мотокроса от националния шампионат в Севлиево.