Новият Jaguar I-PACE с ексклузивна премиера на българска земя

-
снимки:Мото-Пфое

В средата на миналия месец в резиденцията на британския посланик, нейно превъзходителство Ема Хопкинс, се състоя ексклузивната премиера на електрическия SUV на Jaguar – новия I-PACE. Управителят на Мото-Пфое Атанас Фурнаджиев лично представи пред отбрана публика най-награждаваната кола през последните месеци. За по-малко от 1 година от официалното си представяне новият Jaguar I-PACE спечели повече от 70 престижни международни награди, сред които: световен автомобил на 2019, европейски автомобил на 2019, най-добър дизайн в света за 2019, автомобил на годината в Германия, автомобил на годината във Великобритания, автомобил на годината в Норвегия.

Със своята модерна литиево-йонна батерия с капацитет 90 кВ/ч новият Jaguar I-PACE може да измине до 470 км с едно зареждане на батерията. Същата тази батерия може да бъде заредена от 0 до 80% за 40 минути посредством специалните електрически станции, които обикновено осигуряват постоянен ток от 100 кВт.

I-PACE може да бъде зареден и посредством най-обикновен контакт от стената вкъщи, който предоставя променлив ток от 7 кВт. Необходими са малко над 10 часа за постигане на 80% заряд. Идеалното време за зареждане безспорно би било през нощта, докато спим. Груби изчисления показват, че за 1 година при 25 000 изминати километра бихме спестили 6000 лв. от разхода на ток спрямо дизелов агрегат на автомобил със същите параметри.

I-PACE се задвижва от 2 електрически мотора, изцяло разработени от Jaguar. Те са разположени съответно върху предната и задната ос, предоставяйки мощ от 400 к.с. и 696 Нм въртящ момент. С тях I-PACE е в състояние да ускори от 0-100 км/ч за едва 4,8 сек. Чистокръвният британец се предлага с AWD задвижване, което осигурява оптимално сцепление върху всякакъв вид настилки. Батерията е разположена централно между двете оси и позволява разпределение на теглото 50:50 с много нисък център на тежеста, което прави I-PACE безопасен.

Елегантният, подобен на купе силует на I-PACE, е повлиян от супер автомобила прототип Jaguar C-X75. Плавните и изчистени линии на купето подчертават неговият премум характер, докато агресивната предна решетка подсказва за дързост и мощ под капака на автомобила. За да има има перфектното съчетание между охлаждане и аеродинамика, ребрата на предната решетка се отварят за охлаждане на мотора, а после се затварят при нужда.

Нейно превъзходителство Ема Хопкинс, посланик на Великобритания.

Не по-малко впечатляващ е и интериорът. Всички точки на допир в купето са индивидуално проектирани за максимален комфорт и наслада за водача и спътниците му. И въпрекиq че е наглед малък SUV автомобил, новият I-PACE предоставя интериорно пространство, сравнимо с това на големите SUV автомобили. Под задните седалки има свободно място за съхранение на лаптоп, таблет, книга или други скъпоценни вещи. Багажникът също впечатлява с пространство – 656 литра. Когато задните седалки в автомобила се сгънат, това пространство се учеличава до 1453 л.

Jaguar I-PACE се предлага с Electric Vehicle навигационна система, която оценява топографията на маршрута до дестинацията и данните от предишни пътувания, включително и стил на шофиране, за да изчисли до максимална точност възможния пробег и статус на батерията. Автомобилът разполага с информационно развлекателна система Touch Pro Duo, която се състои от 12,3-инчов дисплей за водача с висока резолюция и 2 тъчскрий дисплея на централната конзола съответно 10 и 5 инча.

Jaguar I-PACE се предлага в България с 3 нива на оборудване – S, SE и HSE. Клиентът може да избира между 12 цвята и 9 вида джанти. По отношение на интериора клиентите ще избират между 5 вида седалки и 5 различни цвята на интериора. Моделът вече наличен на нашия пазар. Цената му стартира от 153 000 лв. с ДДС, като квотата за модела у нас е почти разпродадена.

В резиденцията на британския посланик беше представен и новия Range Rover Evoque. Това е най-успешният модел в историята на марката Land Rover. За 8 години на пазара е награден с повече от 220 престижни международни отличия. Evoque може да се гордее с близо 800 000 продажби в световен мащаб. Автомобилът впечатлява с изискан и прецизен екстериорен дизайн, изпипани до съвършенство елементи и изключително внимание към детайлите.