Новият Mercedes-Benz B-class идва на цени от 58 350 лв с ДДС и по-богато базово оборудване

-
снимки:Daimler AG

Първите автомобили Mercedes-Benz B-class пристигат в шоурумите у нас през февруари 2019 г. Цените започват от 58 350 лв с ДДС. На тази цена ще се предлага версията Mercedes-Benz B 180 с мощност 136 к.с. и трансмисия 7G-DCT с двоен съединител. В тази комбинация автомобилът харчи средно 5,6–5,4 л/100 км, а емисии на CO2 в комбиниран режим са 128-124 г/км.

Mercedes-Benz B 200 ще се предлага за 61 960 лв. с ДДС, а B 200 d – за 64 780 лв. с ДДС. Версията B 220 d ще струва 69 945 лв. с ДДС.

Със Sports Tourer, новата B-класа на Mercedes-Benz поставя акцент върху спорта. Автомобилът изглежда по-динамичен от своя предшественик и е по-пъргав на пътя, като същевременно предлага повече комфорт и е по-просторен. Това ще е абсолютен дебют и на напречно монтираната версия на двулитровия дизелов двигател OM 654q с мощност 110 кВт и 140 кВт – първият двигател, отговарящ на изискванията на стандарта Euro 6d, който става задължителен за новите модели от 2020 г. Осемстепенната трансмисия с двоен съединител 8G-DCT също се предлага за първи път на пазара. Със своя отличителен дизайн на инструменталното табло, авангардният интериор на B-класата създава усещане за простор. Интуитивният потребителски интерфейс на адаптивната мултимедийна система MBUX представлява авангардно технологично решение. Това оборудване предлага предимства като ясна визуална информация, гласово управление, активиращо се с ключовата дума „Hey Mercedes“, стандартен сензорен дисплей и функции като добавена реалност в навигацията. Благодарение на съвременни асистиращи системи с функции, заимствани от S-класата, B-класата се отличава с едно от най-високите нива на активната безопасност в този сегмент.

Предлаганите като опция фарове Multibeam LED са пореден пример за трансфера на технологии от луксозния в компактния клас. Системата позволява бързо и прецизно електронно регулиране на фаровете в зависимост от конкретните условия на пътя, включително автоматично намаляване на яркостта на дългите светлини. Предлагат се и високоефективните LED фарове, които допълнително повишават нивото на безопасност през нощта. Благодарение на използваната LED технология, тези фарове осветяват пътя по-ефективно в сравнение с конвенционалните фарове, при това с по-малък разход на енергия.

Новата B-Class е оборудвана с най-съвременни асистиращи системи, които улесняват шофьора. Пакетът „Асистиращи системи” включва функциите активен асистент за волана, активен асистент за ограничаване на скоростта, активен спирачен асистент с функция „Пресичащ трафик”, асистент при резки маневри, активен асистент за смяна на лентата за движение, активен асистент за аварийно спиране, активен асистент за мъртва зона и PRE-SAFE PLUS.

За първи път B-класата може да се движи полуавтономно при определени условия.

Мултимедийната система Mercedes-Benz User Experience може да се обучава, благодарение на изкуствения интелект. Тя е индивидуално конфигурируема и може да се адаптира спрямо потребителя.

Серийното оборудване на новата B-Class за България е с разширен обхват и включва активен асистент при паркиране, велурени стелки, електрическо отопление на предните седалки, мултимедийна система с 10,25‘‘ с чувствителен на допир екран и тъчпад на централната конзола за по-комфортно управление на мултимедийната система.