GWM залага на алтернативното задвижване с новата марка ORA

-
снимки:Great Wall Motors Co

Китайският автомобилен гигант Great Wall Motors Co. официално представи новата си марка ORA. Новината идва не дълго след оповестяването на джойнтвенчъра Spotlight Automotive Ltd., под която марка немският автомобилен производител BMW и GWM ще разработват електромобилите на бъдещето. Понастоящем в България се предлагат две от марките на GWM – Great Wall и представената в началото на пролетта марка Haval, която е изцяло специализирана в производството и предлагането на SUV автомобили.

ORA е четвъртият бранд от портфолиото на китайския производител с фокус върху автомобили с алтернативно задвижване. Името на новата марка е вдъхновено от името на швейцарския математик и физик Ойлер и формирано от първите букви на английските думи „отворен“ (Open), надежден (Reliable), алтернативен (Alternative). ORA е проект изцяло и само на GWM и ще се фокусира върху разработката и серийното производство на автомобили с алтернативно задвижване, в това число и такива, задвижвани с водородна клетка.

По време на представянето вицепрезидентът на GWM и изпълнителен директор на ORA Нин Шу призна, че зад създаването на ORA стоят 10 години проучвания и разработки в специално създаден за целта R&D център, в който е използван опита и технологичните иновации на страни като Япония, Германия, Австрия и др.

През годините GWM инвестира над 10 милиарда юана в разработка на високотехнологични решения. Направени са значителни пробиви по отношение на сигурността, стабилността и енергийната ефективност. Моделите ORA ще ползват платформата ME. Над 60% от корпуса на новите модели е от стомана, серийно те са оборудвани с 6 въздушни възглавници, AEB и предлагат асистиращи системи на ниво L4. Платформата е олекотена, което допълнително гарантира по-високата сигурност на водача и пътниците в автомобила. По отношение на мощността платформата ME използва високо интегрирана електрическа задвижваща система, а ефективността й позволява пробег от приблизително 10 км/кВтч.

На база на платформата са разработени три модела: iQ, R1 и R2. iQ е първият модел, който ще се позиционира като ново поколение изцяло електрически компактен SUV, задвижван от трикомпонентна литиево-йонна батерия и синхронен двигател с постоянен магнит BorgWarner. Моделът е с удължен пробег до 360 км.

R-сериите също са изцяло електрически и се отличават с впечатляваща лекота и пробег в съответните сегменти. Както при R1, така и при R2 е обърнато огромно внимание на свързаността.

Бъдещите планове на Great Wall предвиждат разработването на 4 нови платформи за производство на автомобили с три типа задвижвания – електрическо, хибридно и модели, задвижвани на водород. Освен ORA, в момента GWM работи и по високотехнологичната плъг-ин хибридна платформа Pi4, на чиято база се произвежда луксозният модел WEY P8. Платформата XEV е за автомобили задвижвани на водород, като първият такъв ще бъде представен преди Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г. Плод на обявения наскоро джойнтвенчър между GWM и BMW ще бъде последната платформа.

GWM е единственият китайски автомобилен производител член на организацията Hydrogen Council, създадена по време на Икономическия форум в Давос в началото на миналата година, която инвестира в инфраструктура за водородни технологии. Компанията разполага със собствен R&D център за изследвания в областта на водородните системи за задвижване.

В момента автомобилната индустрия навлиза в нова ера, в която огромно значение се отдава на темите за свързаността и автономните автомобили. Great Wall си сътрудничат с Huawei по отношение на 5G свързаността и с Baidu за автономното задвижване. Компанията инвестира в създаването на тестови полигон за автономни автомобили, който разполага с 5G/LTE-V/DSRC комуникационна инфраструктура, базова станция за навигация и на който могат да бъдат пресъздадени над 200 сценария за избягване на препятствия в градска и извънградска среда.