Land Rover Discovery by Vilner

-
снимки:Vilner

Вдъхновението често ни спохожда, когато сме влюбени, а Атанас Вилнер сякаш винаги е в това състояние на духа, но неговите чувства не са насочени към определена марка или конкретен модел, а са съзнателно тласкани към работата му. Проектите на Vilner са винаги различни, няма два еднакви, и същевременно на секундата ще ги познаете. Дали по деликатно пришитите шевове на тавана, или пък по цялостния дързък, но на място дизайн, когато отвориш вратата на подписан от Vilner автомобил, ще го познаеш.

Поредното доказателство за тази магия е английският джентълмен Land Rover Discovery by Vilner. Един прекрасен петък Атанас Вилнер получава телефонно обаждане. Разговорът трае не повече от 5-6 мин. Наско затваря телефона и набързо нахвърля някакви записки в тефтера си. Има среща за следващата седмица – клиентът е от нетърпеливите.

Три дни по-късно автомобилът е позициониран до тапицерския тезгях, където огромната му сянка пада приканващо върху инструментите. Собственикът на автомобила пристига в ателието без ясна концепция за проекта, но с конкретно желание – Искам промяна, но не от онези, които после се чудиш дали ти харесват или не.

Наско прави кафе, но за разлика от врачките, прочита мисълта на клиента си преди утайката да изплува. Атанас излиза за минута от стаята, а когато се връща, в ръцете си държи красива махагонова кутия с мостри дърво.

„Така ги виждам аз нещата: корите на вратите и панела на централната конзола ще са от естествена амбойна, същият материал ще използваме и за волана. Таванът ще е съчетание от тъмна алкантара и шевове по дръжките, сенниците също ще облечем с нея. Ще заменим черната кожа на седалките с по-мека кафява, като запазим изчистения й вид отстрани, а по средата гръбчето ще потъва в триизмерни възглавници, постигнати чрез ромбовидна шарка. И кожата там ще е перфорирана“, споделя своята визия за автомобила Наско.

Проектът е одобрен. Следват няколко уточняващи нюанса, ръкостискане и проектът стартира. Land Rover Discovery ще получи нов прочит.

Промяната започва от поставянето на дървени апликации на предварително уточнените места. Сега вече не е нужно да се доверяваш на авантюристичния дух на модела, за да се докоснеш до природата. Естествената дървесина така нежно приляга в автомобила, сякаш останалите компоненти са изградени около нея. Прокарваш един пръст по дължината на вратата отвътре и мигновено те спохожда усещането за вечност. И макар собственикът да не е избрал замяна на всички твърди повърхности с естествени материали, наличието на пластмаса не дразни. Странно е, но шарките на дървото дотолкова те отнасят в мисли, че пластмасата не се забелязва. Един от редките случаи, в които природата е едно с това, което я убива.

Следва внимателно подбиране на вида и нюанса на кожата. Мек цвят, но с тежък характер. Да носи усещане за лекота, но и чувство за сигурност – перфектната кожа. Има обаче малък проблем – одобреният от клиента дизайн на релефа е с недостатъчно големи дупки на перфорацията, за да функционира обдухването на седалките. Налага се промяна в движение на първоначалния проект. След безсънна нощ, на сутринта вече има нов дизайн на релефа, наподобяващ пчелна пита, с по-големи дупки на перфорираните места.

Месец по-късно на същата маса в ателието отново стоят две чаши с кафе. Вълнението на собственика не може да се опише в думи, то е прилив от емоции – тъкмо да позволи на триизмерните възглавници на седалката да обгърнат всяка гънка на тялото му, погледът му се отнася от шарките на естествената дървесина, а точно когато си помисли, че е разгадал историята й, главата му поглежда нагоре. Едно докосване на тавана, точно толкова е необходимо, за да разбере, че се е доверил на правилния човек.

Дадено е началото на един нов живот, този на Land Rover Discovery by Vilner.

Преобразяването на автомобила включва подмяна на пластмасовите панели от вътрешната страна на вратите със специално селектирано парче естествена амбойна. Воланът и части от централната конзола също са преобразени с амбойна. Шарката на дървото е избрана съобразно текстурата на кожата на седалките, така че хармонията в купето да се гарантира не само от удобството, но и от естетическо съчетание на материалите. Захабената черна кожа е подменена с първокласна такава, в цвят „Коняк“ , а формата на релефа е специално създадена за проекта. Потъмнелият таван и плата на сенниците са подменени с алкантара, а дръжките са облечени в тъмна кожа и пришити с видими шевове – една от запазените марки на Vilner.