TransTrend 2018

-
снимки:Емил Грозданов

За втора поредна година списания АТТ и Хай Драйв, съвместно с Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ проведоха изложение и семинар Транс Тренд, посветени на иновациите, бизнеса и образованието в транспорта. Събитието предизвика широк интерес сред бизнеса и във форума взеха участие над тридесет водещи български и световни компании. Генерален спонсор на Транс Тренд 2018 бе заводът за ремонт на локомотиви „Експрес Сервиз“, а основни партньори бяха IVECO, Хонда, Хюндай, Опел и GPS Контрол.

На 25 април 2018 г. в парка на ВТУ „Тодор Каблешков“ се състоя официалното откриване на Транс Тренд 2018. На церемонията присъства заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов, който поздрави организаторите за положените усилия за развитието на транспорта и образованието. Той изтъкна, че благодарение на модерните форми на обучение и практическото прилагане на знанията и уменията висшето училище създава нужните професионалисти за транспортната система на страната.Гости на мероприятието бяха представители на местната и държавна власт, като и бизнеса. В официалното откриване участие взе и г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София. Тя разгледа изложените експонати, след което заедно с г-н Ангел Попов – заместник министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, и г-жа Наргиз Гурбанова – посланик на Република Азербайджан, участва в откриването на две нови учебни лаборатории за „Електромобили“ и „Стационарни електросъоръжения“, както и на обновен тренажорен комплекс за обучение на локомотивни машинисти за Метрополитен и БДЖ.

Сред другите официални гости бяха проф. Иван Димов – заместник-министър на образованието и науката, полковник от запаса Илия Милушев – съветник по сигурност и отбрана на президента на Република България г-н Румен Радев, доц. Николай Цонков от Комисията по образование и наука към Народното събрание, Георги Минчев – председател на Контролния съвет на Националното сдружение на българските спедитори, проф. Стоян Братоев – изпълнителен директор на Метрополитен-София, Красимир Папукчийски – генерален директор на Държавно предприятие Национална компания железопътна инфраструктура, проф. д-р Любен Тотев – ректор на Минно-геоложкия университет „Свети Иван Рилски“ и председател на Съвета на ректорите; флотилен адмирал проф. двн Боян Медникаров – началник на Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, Александър Ангелов от Президентски клуб България, Петър Мутафчиев – доктор хонорис кауза на ВТУ „Тодор Каблешков“, г-жа Мая Вапцарова и много други.

Над 30 компании – изложители и партньорски организации представиха някои от най-новите инженерни технологии в транспортния, спедиторския и логистичния сектори на икономиката. Изложението бе посетено и от голям брой ученици от професионални гимназии, за които бе осигурен транспорт.

Учениците, студентите, докторантите и посетителите на изложението имаха възможност да се докоснат до иновациите на компаниите, работещи в областта на жп транспорта, автомобилите и авиацията.

Провеждането на изложението Транс Тренд за втора поредна година доказва неоспоримата нужда от подобни мероприятия, на които да се осъществява директна връзка между образованието и представителите на бизнеса.

Видео