Продажбите на новото Volvo S60 стартират през есента

-
снимки:Volvo Cars

Volvo представи новия си луксозен спортен седан S60 в първия американски производствен център на компанията в Чарлстън, Южна Каролина. Официалното откриване на новия завод в Чарлстън съвпадна със световната премиера на новия модел. Новото S60 е първият модел на Volvo, който ще се произвежда в САЩ. Освен това, S60 е първият модел на марката, който ще се предлага без дизелов агрегат, отбелязвайки водещия в индустрията ангажимент на компанията за електрификация, както и дългосрочните планове за бъдеще отвъд традиционните двигатели с вътрешно горене. През 2017 г. Volvo обяви, че от 2019 г. всички нови модели на компанията ще бъдат електрифицирани.

Две Plug-in Hybrid задвижващи системи с турбо компресор и суперчарджър ще се предлагат с новото S60 – T6 Twin Engine AWD Plug-in Hybrid с 340 к.с. комбинирана мощност и T8 Twin Еngine AWD Plug-in Hybrid с 400 к.с. Изпитаните във времето бензинови двигатели на Volvo T5 и T6 също ще бъдат налични с новия модел.

Новото S60 е изградено на собствената платформа на Volvo – SPA (Scalable Product Architecture), има същите характеристики за безопасност и инфотейнмънт система, като най-новия луксозен комби модел на компанията – V60, чиято световна премиера се състоя по-рано тази година, както и на моделите от серията 90 и новото ХС60.

Системата за безопасност City Safety с технология за автоматично прилагане на спирачките помага на водача да предотврати потенциални удари и разпознава пешеходци, велосипедисти и едри животни на пътя. За първи път в сегмента на средно размерните седани системата City Safety задейства автоматично спирачките за смекчаване на приближаващ сблъсък. Опционалната система с адаптивен автопилот Pilot Assist, която подпомага водача при завиване, ускорение и спиране при добре маркирани пътища и скорост до 130 км/ч е усъвършенствана с подобрено представяне в завоите.

S60 включва също система за предотвратяване на излизане извън пътното платно Run-off Road Mitigation, асистент за предотвратяване на сблъсък с насрещното движение Oncoming Lane Mitigation и други асистиращи системи.

Новият завод на Volvo Cars в Чарлстън, Южна Каролина.

Опционалната функция за трафик сигнализация Cross Traffic Alert с автоматично прилагане на спирачките допълнително повишава сигурността на пътниците в автомобила и на хората извън него. Инфотейнмънт системата Sensus Connect е напълно съвместима с Apple CarPlay, Android Auto и 4G, осигурявайки свързаност на водача през цялото време. Интуитивният контрол се осъществява посредством подобен на таблет екран с тъч скрийн, който комбинира функциите на автомобила, навигацията, услугите за свързаност и приложенията за забавление.

Електрифицираните версии на новото S60 включват оптимизирана версия за подобрено представяне Polestar Engineered – разработка на електрическото подразделение на Volvo – Polestar. Polestar Engineered се предлага ексклузивно с двигател T8 Twin Engine Plug-in Hybrid и представлява цялостна оферта за подобряване управлението на двигателя, колелата, спирачките и окачването, подсилвайки S60 T8 с комбинирана мощност от 415 к.с.

Производството на S60 ще стартира в новооткрития завод на Volvo в Чарлстън, Южна Каролина, тази есен. От 2021 г. в завода ще се произвежда и следващото поколение на най-големия SUV на Volvo – XC90.